Et museklikk gir mat til 20 millioner

Fremtidens sushi styres ikke fra kaikanten, det skjer i lenestolen.

Publisert 04.01.16

Årskonferansen 2016

Der vi før brukte hånd og ausekar gjør teknologien det hele enklere

– Mennesker er vår viktigste ressurs. Vi må gjøre arbeidsplassen attraktiv. Vi får ikke flere til å sløye fisk. Det er mer spennende å styre maskinen som sløyer fisken, sier Inge Berg, administrerende direktør for Nordlaks, en av Norges største havbruksbedrifter.

Inge Berg kontrollerer til en hver tid 20 millioner fisk i sjøen. Hverdagen er totalt forandret fra oppstarten for 30 år siden. Nå handler det om datamaskiner.

– I dag kan 7-8 personer styre all fisken vi har. Hadde vi hatt like mye fisk da vi startet, måtte vi vært godt over femti personer, sier Berg.

Trenden i havbruk er å styre flest mulige merder der fisken svømmer rundt fra et stort kontrollrom.

– I dag fôres ved hjelp av sensorteknologi. Der vi før brukte hånd og ausekar gjør teknologien det hele enklere.

Farm på havet

Næringslivsgründeren på Stokmarknes har med Nordlaks en omsetning på 2,2 milliarder kroner og produserer rundt 350 millioner måltid laks årlig fra 12 kommuner i Nordland og Troms. Denne høsten lanserte Berg prosjektet «Havfarmen»  og ønsker å gjøre havbruksproduksjon ennå mer spennende.

– Det er en kombinasjon av skipsfart, offshore og havbruk. Det som er spesielt med den er at farmen kan ligge hvor som helst langs norskekysten og ta i bruk nye areal. Vi flytter havbruk lengre til havs.

Berg og Nordlaks har nylig søkt regjeringen om såkalte utviklingskonsesjoner, som kan gjøre det mulig å realisere planene.

– Du kan styre det hele fra et kontrollrom. Fisken overvåkes ved hjelp av kamera og datamaskiner. Vi setter dyrenes velferd først. Det er avgjørende for økonomien i det hele.

Revolusjon

Havbruk i Norge gir stadig større ringvirkninger. En forskningsrapport fra NOFIMA i fjor viste at for hver ansatte i havbruk skapes det verdier for 3,5 millioner kroner. (et årsverk i jordbruk skaper verdier for 360. 000 kroner) Fra et gjennomsnittlig norsk havbruksanlegg i dag skapes 39 årsverk i ringvirkninger. En havfarm med en produksjon på 10.000 tonn vil gi langt flere.

– Vårt mål er å gjøre hverdagen for folk spennende. Det har vært en eventyrlig utvikling på våre tretti år. Vi må stadig tenke nytt for å være konkurransedyktige. Da nytter ikke å tilby ausekar og sløyekniver. Nå kan du sitte i godstolen og kontrollere 20 millioner fisk, sier Berg.