Slik endres din jobbhverdag

Arbeidslivet står overfor store teknologiske endringer. Les hvordan ditt yrke påvirkes av økt digitalisering.

Publisert 28.12.15

Årskonferansen 2016

Foto: Aksel Jermstad - byAksel.

Vi har et godt utgangspunkt for å lykkes med omstillingen 

– Vi må ta kraftige grep for å sikre at alle har en jobb å gå til i fremtiden. Norge har alle forutsetninger for å lykkes med denne omstillingen og benytte de nye mulighetene til å skape arbeidsplasser, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til VG.

I flere land snakker vi om en ny industriell revolusjon der intelligente roboter, helautomatisert produksjon, smarte sensorer, 3D-printere og avansert dataanalyse vil spille en viktig rolle på arbeidsplassen.

Suksessformelen

– I Norge har vi et godt utgangspunkt for å lykkes med omstillingen vi nå står overfor. Vi er godt utdannet og har høy yrkesdeltakelse, vi er produktive og raske til å bruke ny teknologi. Dette er en del av suksessformelen, sier Skogen Lund.

Tidligere var det slik at ny teknologi erstattet muskelkraft. Denne gangen er det annerledes. Teknologiendringer vil berøre alle sektorer og yrker. Også arbeidstakere med høy utdanning vil oppleve at teknologien overtar arbeidsoppgavene deres.

"Remix - Det nye arbeidslivet", NHOs årskonferanse 2016

14 yrker som endrer seg

I mange yrker har den økte digitaliseringen og automatiseringen gitt store utslag allerede, og flere står for tur.

Sveiser

Roboter gjør mange sveiseoppgaver. I enkelte tilfeller er dette tilstrekkelig for at bedrifter ikke flagger ut.  Kleven verft har for eksempel investert i sveiseroboter, men det vil fortsatt kunne være behov for sveisere som kan utføre kontroll av arbeidet.

Roboter hos Kleven verft sveiser et rør på 20 minutter. En arbeider bruker en arbeidsdag. Illustrasjonsbilde: iStock.

Renholdere

Rapportering av utførte oppgaver gjøres på nettbrett, opplæringssystemer er digitale og det er allerede noen innslag av roboter til å gjøre enkelte oppgaver. Sundvolden Hotel bruker for eksempel robotstøvsugere.

Se video om robotstøvsugere fra Sundvolden Hotel 

Kjøttskjærere

Å bearbeide kjøtt er blitt sett på som en oppgave som det er svært vanskelig å automatisere, på grunn av den biologiske variasjonen i hvert stykke. Men nå har man greid å lage systemer som analyserer hver kjøttbit og gir instrukser til en robot om hvordan stykket skal skjæres ut.

Roboten Gribbot har en gripehånd med spesialutviklede "fingre" og tredimensjonalt syn. "Øynene" har den lånt fra et 3D kamera som ikke er ukjent for spill-entusiaster; Microsoft Kinect 2.

Telefonselgere og resepsjonister

Det har skjedd mye på utviklersiden av systemer som forstår tale og som selv kan formulere svar.  Systemer kan gjøre oppgaver innen telefonsalg, undersøkelser og sentralbordoppgaver.

Meteorologer

Yrkesgruppe med lang utdanning, som sammenfatter innsamlet data og analyserer disse for å forutsi været. Datakraft og kanaler for værinformasjon er eksempler på teknologiens inntog.  Yr.no og Storm.no har endret måten man formidler værtjenester på – tjenester som går så godt som automatisk.

Meteorologenes jobb blir stadig mer automatisert. Illustrasjonsfoto: TV2.

Sykepleiere og hjelpepleiere

Helsesektoren står ovenfor store utfordringer, med blant annet en eldrebølge som må løses. Flere løsninger er utviklet for å effektivisere oppgaver. For eksempel maskiner som hjelper brukerne med å huske å ta medisinene til rett tid, overvåke vekten deres og rapportere til helsepersonell ved avvik eller ulykker. Dette gjør at eldre kan bo lengre hjemme.

Bankfunksjonærer

Teknologiselskaper utfordrer bankenes monopol. Roboter gjør mange av rutineoppgavene.

Tømrere og murere

Roboter har tar tunge manuelle oppgaver og kan programmeres til å jobbe over natten slik at oppgaven er utført til neste morgen. nLink har for eksempel laget en robot som kan borre i betongtak, noe som er en tidkrevende og tung oppgave for mennesker.

Se hvordan samme jobb utføres av en arbeider og roboten fra nLink. Roboten bidrar også til å få ned sykefravær da den sparer deg for slitasje i skuldre og ledd. 

Lagerarbeidere

I nybygde lagre kan roboter finne bestillingene i systemet, hente varen og pakke den. Dette medfører at pakker kan lagres mer effektivt og i høyden. Arbeiderne som er igjen får andre oppgaver som tilsyn og vedlikehold av robotene. 

Industrioperatør

Digitalisering gjør at kontrolloppgaver kan sentraliseres. Borregaard har for eksempel redusert antallet kontrollrom fra 15 til ett. Dette reduserte behovet for antallet ansatte med 200.

Sjåfører

Fly har allerede en høy andel automatisering, og nå kommer bilbransjen etter.  Googles biler kjører helt selv på amerikanske veier. Tesla og Mercedes lager biler som kan gjøre noe kjøring selv, men som man hele tiden må ha oppsyn på. Selvkjørende biler kan løse mange problemer med parkering og kø i byene, og noen mener det blir færre ulykker.

Her ser du hele programmet for NHOs årskonferanse.

Kontakt oss

Rune Foshaug

Avdelingsdirektør

Kompetanse og innovasjon

Rune.Foshaug@nho.no
Mobil
95142636
Marius Alexander Saasen Strand

Senior kommunikasjonsrådgiver

Kommunikasjon

marius.strand@nho.no
Mobil
93046932