Abelialederen: Beathe Due

Prorektor Beathe Due ved Noroff School of Technology and Digital Media.

Prorektor Beathe Due ved Noroff School of Technology and Digital Media.

– Vi kan dekke Norges behov for IT-sikkerhetskompetanse, enten på campus eller via nettstudier.

Beathe Due

Stilling: Pro-rektor ved Noroff School of Technology and Digital Media.

Utdannelse: Hovedfag idéhistorie og doktorgrad i Medier og Kommunikasjon fra Universitetet i Oslo.

Tidligere erfaring: Forskningsavdelingen i Telenor, Digital Services i Telenor, stuntforsker og selvstendig næringsdrivende, dekan ved Høgskolen i Østfold, Avdeling for informasjonsteknologi, daglig leder ved Tøyen Startup Village, aktiv i etableringen av Lær Kidsa Koding og Girl Geek Dinners Oslo.

Det sier prorektor Beathe Due ved Noroff School of Technology and Digital Media. De har allerede startet opp bachelor-studier innen IT-sikkerhet i Kristiansand, og lanserer et tilsvarende studium i Oslo til høsten.

Hva gjør din bedrift?

– Vi gir våre studenter ferdigheter til å gå ut i jobb og være operative fra dag én. Sammen med næringslivet lager vi studieprogrammer som er tilpasset samfunnets stadig skiftende praktiske behov innen teknologi og digitale medier. Studentene jobber praktisk innen blant annet programmering, digital etterforskning, IT-sikkerhet, 3D-printing, spill og animasjon, grafisk design, visuelle effekter, teknisk tegning, digital markedsføring, og film- og lydproduksjon.

Hva er din ledelsesfilosofi?

– Å få alle i organisasjonen til å dra i samme retning, få alle til å yte sitt beste og føle seg sett og hørt. Som leder er det også viktig å legge til rette for deling av kunnskap og tverrfaglig samarbeid.

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

– De fleste administrative oppgaver vil bli automatisert. Fremover vil ledelse handle om mennesker og kultur. Det er å skape gode og meningsfylte arbeidsplasser der alle føler at de bidrar med noe positivt, ikke bare for bedriften, men også for andre mennesker og ikke minst verden! Bærekraftsmålene må være enhver leders navigator fremover.

Hva er din største bragd det siste året?

– Det er få bragder som kan krediteres en person alene. De største bragdene er et resultat av samarbeid. Det siste året er den største bragden at vi startet opp en bachelor i Cyber Security i Kristiansand, noe vi også gjør i Oslo til høsten. Dette er et resultat av at fagansatte, ledelsen og styret er tett på næringslivet og ser hva samfunnet har behov for, og at vi klarer å levere på det.

Hvilket feilsteg har du lært mye av?

Fem kjappe

Hvilken app kunne du ikke levd uten? Jeg kan faktisk leve helt fint uten appene jeg har. Det viktigste er å være tilstede på de kommunikasjonstjenestene barna mine bruker.

Hvilken aktuell serie vil du anbefale? Problemet mitt er at jeg ikke klarer å stoppe. Derfor ser jeg bare serier dersom jeg har noen dager der ingenting skjer. I fjor fikk jeg endelig sett Skam, den var så bra! I tillegg er Black Mirror et perfekt format for meg, nye og avsluttende episoder hver gang.

Hvilken bok har du på nattbordet? «Fighting Proud» av Stephen Bourne. Historikeren Bourne forteller de ufortalte historiene om homofile krigshelter under første og andre verdenskrig. Han forteller historier om mot og kjærlighet med et skeivt og viktig blikk.

Hva gir deg energi? Modige, smarte og fine mennesker – og dem er det mange av! Og så blir jeg alltid glad av å danse cubansk salsa med kjæresten min!

Hvem eller hva har inspirert deg det siste året? Det siste året har vært veldig spesielt og jeg har møtt utrolig mange inspirerende mennesker, fra startup-miljøene på Tøyen Startup Village, 657, TheFactory og ikke minst den fantastiske gjengen jeg fikk æren av å dra tre uker rundt i USA med gjennom International Visitors Leadership Program om «Women and Entrepreneurship». Å bli kjent med 19 damer fra 19 forskjellige land: Sør-Afrika, Kamerun, Zambia, Surinam, Mexico, Bolivia, Tyrkia, Egypt, Hviterussland, Makedonia, Luxembourg, India, Singapore, Malaysia, Arabiske Emirater, Russland, Gaza, Australia, var en helt spesiell opplevelse. I tillegg har lærerne, ledergruppa og styret i Noroff School of Technology and Digital Media inspirert meg det siste halvåret – å være del av en utdanningsinstitusjon som til de grader tar samfunnets behov innen teknologi og digitale medier på alvor og utfordrer det bestående er veldig inspirerende!

– Her er ikke 'det siste året' en del av spørsmålet og da er det mange feilsteg jeg har lært av. Det er to ting jeg prøver å ta med meg: Å spørre med én gang om det jeg lurer på, samt kontinuerlig jobbe med å sette inn en impulskontroll når entusiasmen tar over.

Hvordan forbereder du deg og din bedrift på fremtidens næringsliv?

– Noroff School of Technology and Digital Media er en ung bedrift som utfordrer det etablerte. Det gjør at jeg assosierer oss med en oppstartsbedrift. Måtene slike bedrifter jobber på er fremtidens næringsliv. Teknologier endrer seg raskt og vi må bygge kulturer for livslang læring – det samme som vi forteller våre studenter: Vi må lære og bli glad i å lære. Vi må aldri slutte å lære oss noe nytt eller slutte å se etter nye perspektiver.

Hva er ditt viktigste råd til statsministeren for 2019?

– Fra et utdanningsperspektiv ønsker jeg at fagskolekompetanse blir løftet frem enda mer. Jeg håper at både offentlige og private arbeidsgivere verdsetter at fagskolekompetanse gjør studentene klare for arbeidslivet umiddelbart. Det er så utrolig mange flinke studenter, og det er fantastisk å se hva de faktisk lager og får til. Et annet område er Utlendingsdirektoratet (UDI) og tilgang til internasjonale lærerressurser. En del kompetanse er vanskelig å få tak i, og UDIs strenge og trege prosesser for oppholdstillatelse og familiegjenforening er en utfordring for oss.

IT-sikkerhet blir stadig viktigere. Hvordan skal vi klare å dekke kompetansebehovene i tiden fremover?

– Her er vi virkelig med på å dekke opp, ikke minst med oppstart av studier i Cyber Security i Oslo og Kristiansand. Alle våre IT-sikkerhetsstudier er tilgjengelige enten på campus eller via nettstudier. Vi trenger bare at potensielle studenter – enten de kommer fra videregående, har jobbet noen år eller er ansatte i en bedrift – vet at vi er der. Skal vi få til et skikkelig kompetanseløft innen IT-sikkerhet ville jeg, om jeg var bedriftsleder, rett og slett kjøpt studieplasser til ansatte og gitt stipender til motiverte unge. Det er mye mer kostbart for en bedrift å bomme på IT-sikkerheten enn å dekke kompetanseheving for ansatte og fremtidige ansatte.

Hva er det viktigste Abelia gir deg og din bedrift?

– For oss gjør Abelia en viktig jobb ved å rette fokus på behovet for IT-kompetanse og jobben dere gjør for å løfte frem kompetansen fagskolemiljøene gir. Vi ønsker selvfølgelig at alle Abelia sine medlemmer vil komme på besøk til oss og bli bedre kjent med studiene våre og ikke minst de fantastiske studentene våre!

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt