Matindustrien og bærekraftig palmeolje

Matindustrien ønsker å forhindre at produksjon av palmeolje bidrar til ødeleggelse av regnskog.

Oljepalmeplantasje.

Palme olje plantasje

Publisert 09.10.15

Palmeolje

For å forhindre at produksjon av palmeolje bidrar til ødeleggelse av regnskog vil selskapene redusere etterspørselen etter palmeolje og/eller bidra til at all palmeolje som benyttes skal være bærekraftig produsert, med respekt for mennesker, dyr og miljø.

Innen utgangen av 2015, skal den palmeolje som benyttes være bærekraftig produsert eller sertifisert ifølge kriteriene til Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).  

Om bærekraftig palmeolje

De viktigste grunnene til å redusere bruk av palmeolje, og å arbeide for at den palmeoljen som brukes er produsert bærekraftig, er behovet for bevaring av regnskogen, og hensynet til lokalbefolkning, bønder og ansatte der oljen produseres.

Samtidig må man huske på at palmeoljedyrking er høyproduktiv, og fem til ti ganger så arealeffektiv som dyrking av andre vegetabilske oljer. Å redusere bruken av palmeolje og erstatte den med andre vegetabilske oljer, vil derfor i de fleste tilfeller kreve større arealer og kan være en dårligere løsning med tanke på bærekraft.

Palmeolje i norsk fôr

Se alle våre artikler om palmeolje