NHO

Innhold

Agder-elever helt i toppen på NM for ungdomsbedrifter

#005

1. plass, Beste regnskap. GreenBags UB fra Flekkefjord videregående skole avd. Flekkefjord: Rebekka Eie Petersen, Ingrid Ekeland Iversen, Malin Steinberg, Andrea Skår Østrem og Benedikte Drivdal (ikke tilstede: Siri Witzøe).

NM for Ungdomsbedrifter 2018 er nettopp fullført, og ungdomsbedrifter fra Arendal, Risør og Flekkefjord hevdet seg også i år helt i toppen!

Gjennom de to siste dagene har de beste ungdomsbedriftene fra hele landet konkurrert om heder og ære på Norges Varemesse. Elevene fra Flekkefjord videregående skole, avd. Flekkefjord, Arendal videregående skole og Risør videregående skole var i forkant kvalifisert gjennom strålende innsats i egen Fylkesmesse på Agder.

Beste regnskap – beundringsverdig kontroll

Jentene i GreenBags UB setter fokus på bærekraft gjennom eget design og salg av fairtrade handlenett i økologisk bomull. Dette er sensasjonelt nok tredje gang(!) at entreprenørskapselever fra Flekkefjord går helt til topps i denne konkurransekategorien. 
- Vi er utrolig takknemlig for å ha nådd så langt, og fått bidra med en grønnere hverdag for mange! I tillegg er vi stolte over å kunne si at vi hadde ‘Norges beste regnskap’. Dette er mye takket vår fantastiske lærer Ellen Netland, og vår økonomiansvarlig Ingrid som har lagt ned mange arbeidstimer. Vi takker Ungt Entreprenørskap for et spennende og lærerikt år(!), sier Rebekka Eie Petersen, daglig leder i GreenBags UB

‘’Bedriften har klart å holde beundringsverdig kontroll over et svært omfattende regnskap med mange bilagstyper. Regnskapet og dokumentasjonen er gjennomgående veldig oversiktlig og ryddig. Bedriftens rutiner for avstemming og kontroll er gode. Regnskapet reflekterer den økonomiske virkeligheten i bedriften på en god måte. Regnskapsansvarlig svarer godt på spørsmål om regnskapet og viser sterk regnskapsforståelse’’, sier juryen i sin begrunnelse. Øivind Strømme, leder i SMSØ delte ut prisen.

Innovasjonsprisen – lett for alle å like!

Lett UB utvikler kaffe, kakao og solbærtoddy i tablettform – man trenger kun varmt vann til oppløsning. De første prototypene av lokalprodusert emballasje i eik er på plass, og de jobber for salg til prioriterte målgrupper. Flere av bedriftens medlemmer er nå motiverte for å ta forretningsideen videre, etter at ungdomsbedriften skal avvikles før sommeren. Det ble en sterk 3. plass i konkurranse med hele 59 påmeldte i denne kategorien.

- Vi har hatt fantastiske dager på NM! Vi ble nominert til to priser, og en 3. plass inspirerer på veien videre(!), sier en entusiastisk Haavard Hermansen, daglig leder i Lett UB.

"Ungdomsbedriften har tatt tak i behov for forbruker- og bedriftsmarked i en norsk kontekst. Produktet er på god vei til å bli lett salgbart og videre utvikling med god funksjonalitet og design. Dette er lett for alle å like!", heter det i juryens begrunnelse.

Beste utstilling – lidenskapelige formidlere av god håndverkstradisjon

Moe & Dalen UB produserer håndsmidde kniver og smijern-produkter – begge guttene har røtter i ‘knivbygda’ Gjerstad. De konkurrerte mot hele 81 bedrifter i kategori for Beste utstilling, og ble i tillegg nominert til pris for Beste markedsføring, Beste samarbeid med næringslivet og Beste yrkesfaglige bedrift.

– Vi ønsket å skape en utstilling som en smie, og at besøkende ville få følelsen av å bli tatt inn i dette miljøet – smie med esse, ambolt, i tillegg til utstilling av smi-produkter og håndlagde kniver. NM har vært en opplevelse, og vi er veldig fornøyd med både pris og øvrige nominasjoner, sier daglig leder Tor Ulltveit-Moe og kollega Espen Dalen.

Juryen var svært begeistret; "Lidenskapelige, sjarmerende og autentiske formidlere av god håndverkstradisjon. Utmerket fagkunnskap og presentasjon. God atmosfære og samhandling. God kobling mellom produkt og utstilling", heter det i begrunnelse for 3. plass i kategorien Beste utstilling.

Berømmer elevenes resultater!

- Dette er knallbra! Vi er veldig stolte - bidragene på NM holder et svært høyt nivå! Elever som utvikler og spisser ferdigheter innen kreativitet, personlig initiativ, samarbeidsevne, risikovilje og nytenkning gjennom prøving og feiling, står bedre rustet når de skal ut i arbeid. Forståelse av hvorfor bruke og hvordan dra nytte av nettverk er også essensielt. Våre deltakende elever fra Agder har lagt ned et godt stykke arbeid gjennom skoleåret, og i gjennomføring av disse to NM-dagene - dette er virkelighetsnær læring!, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

- Det er gøy å se hvor engasjerte de unge blir når de etablerer sin første bedrift - en ungdomsbedrift. Dette er en fin første erfaring og introduksjon til arbeidslivet - trygt innenfor skoleverket, og samtidig nær det virkelige næringsliv der ute. Gøy at noen av bedriftene fra Agder også i år gikk helt til topps i flere av konkurransene, sier Terje With Andersen, styreleder i Ungt Entreprenørskap Agder.