NHO

Innhold

Enige om styrket fagopplæring

Nyhet, NHO Agder

Publisert

Disse deltok på dialogmøte om fagopplæring i regi av NHO Agder: Mirell Høyer-Berntsen (SV), Frederick Høyer-Berntsen (SV), Bjørn Ropstad (KrF), Beate Johnsen (V), Birte Simonsen (MDG), Kristin Farbergshaven (Sam Eyde vgs), Trond Madsen (NHO), Arne Thomassen (H), Anders Lyche (Lucky Frisør), Steinar Bergstøl Andersen (Frp), Tara Lyche (Lucky Frisør), Fred Skagestad (NHO) og Noreen Lyche (Lucky Frisør).

Disse deltok på dialogmøte om fagopplæring under Arendalsuka: Mirell Høyer-Berntsen (SV), Frederick Høyer-Berntsen (SV), Bjørn Ropstad (KrF), Beate Marie Johnsen (V), Birte Simonsen (MDG), Kristin Fabergshaven (Sam Eyde vgs), Trond Madsen (NHO), Arne Thomassen (H), Anders Lyche (Lucky Frisør), Steinar Bergstøl Andersen (Frp), Tara Lyche (Lucky Frisør), Fred Skagestad (NHO), Noreen Lyche (Lucky Frisør)

Det er bred politisk enighet om at statusen til yrkesfagene må heves, samtidig som lærebedriftene får bedre vilkår. Dette ble slått fast da NHO Agder arrangerte dialogmøte om fagopplæring i samarbeid med Lucky Frisør under Arendalsuka.

I de kommende ukene arrangerer NHO Agder en rekke dialogmøter med politikere fra ulike partier i hele regionen. Møtene arrangeres i samarbeid med bedrifter som deler sin historie og sin erfaring innenfor viktige samfunnsområder som inkludering, markedsadgang, eierskap og miljø. 

Det første av disse dialogmøtene ble altså arrangert i samarbeid med Lucky Frisør som er et familieeid frisørkonsern med syv salonger på Sørlandet. De har 38 ansatte og en fjerdedel av disse er lærlinger. Bedriften ble også kåret til årets lærebedrift i 2018 og satser bevisst på å rekruttere flinke fagfolk gjennom et systematisert opplæringsprogram som gjennomføres i tett samarbeide med Sam Eyde videregående skole.

- Lærlinger er viktige for oss, selv om det koster penger og ressurser. Vi er avhengige av å rekruttere nye medarbeidere og gjør dette gjennom læringeordningen, men det er også viktig for oss å ta samfunnsansvar knyttet til yrkesopplæringen, fortalte daglig leder Tara Lyche da hun møtte listetoppene som stiller til fylkestingsvalget i Agder denne høsten.

Dimensjonering av utdanningstilbudene, frafallet i videregående skole, psykisk helse blant ungdom og bedre samarbeid mellom skole og næringsliv var blant temaene som ble berørt. Det var også bred enighet om at yrkesfagene må få økt status, dersom vi også i fremtiden skal lykkes med å få flinke fagfolk som kan bidra til vekst og utvikling i bedriftene.

Ett av forslagene som ble nevnt var å innføre en autoriasjonsordning innenfor flere yrkesgrupper. I dag kan man for eksempel etablere en frisørsalong uten fagutdannede frisører. Dermed undergraves fagopplæringen og det kan skapes rom for useriøse aktører i bransjen.