NHO

Innhold

Tøff høst i vente for reiselivet i Agder

Mør Biffhus Arendal

Kronikkforfatterne tegner et dystert bilde for reiselivet på Sørlandet. Ved å ta en middag ute eller en natt på hoteller i området, er du med på en felles dugnad som handler om å bevare mangfoldet, slik at tilbudet også er der når krisen er over. Støtt ditt lokale favorittsted, så er det der i morgen også.

Norgesferie gjorde godt for reiselivet på Sørlandet. Men med fortsatt strenge restriksjoner og et rødt Europakart, går bransjen en dyster høst og vinter i møte. Nå haster det å få på plass en kompensasjonsordning for reiselivet.

Optimismen var på vei opp i sommer og reiselivet fikk et pusterom i fellesferien, men så økte smitten. Med nye restriksjoner og et stadig rødere Europakart strømmer kanselleringene inn, konkursfrykten stiger og situasjonen for reiselivet minner om starten på krisen i mars.

Kompensasjonsordningen må videreføres

Det er regjeringen som har pålagt reiselivet strenge restriksjoner. Så lenge myndighetene holder fast på restriksjoner som hindrer bedriftene å drive normalt, må bedriftene kompenseres. Regjeringen har lovet å få på plass en ny ordning som skal støtte opp om levedyktige reiselivsbedrifter, men vi vet ikke når det kommer. Nå er det helt avgjørende at regjeringen raskt iverksetter en kompensasjonsordning, og at ordningen får tilbakevirkende kraft fra august – med 80 prosent kompensasjon.

Trusselen bak de gode tallene

SSBs ferske overnattingsstatistikk for juli viser at Agder ble ferievinneren blant nordmenn, med størst økning i antall overnattinger med ferie som formål. Totalt ble det registrert 14,3 prosent flere overnattinger i juli enn samme måned i 2019. Hotellovernattinger økte med hele 25 prosent fra fjorårets juli-måned. Det er bra for reiselivet i regionen, men bak sterke sommertall skjuler det seg en trussel for høsten. I år kom det nemlig 56 000 færre utenlandske gjester til Agder i juli – et fall på 60 prosent fra i fjor. Den gode sommeren er dermed takket være norske gjester, og nå som nordmenn har dratt hjem har dermed reiselivet i regionen sannsynligvis en tøff tid i vente.  

Norsk reiseliv, som ifølge nye beregninger har tapt over 30 milliarder kroner i år, går inn i høsten med et rødt Europakart, en videreføring av smittevernrestriksjoner på drift og et nedstengt kurs- og konferansemarked - en annen viktig inntektskilde for bransjen. Som følge av pandemien er også forretningsreisevirksomhet sterkt begrenset. En oversikt fra Statistikknett viser at over 400 000 overnattinger på Sørlandet i 2019 var relatert til kurs, konferanser eller annen yrkestrafikk. Dermed kan det bli tøft for reiselivet i regionen hvis dagens situasjon fortsetter utover høsten.

Lavere etterspørsel og konkursfrykt

Kort sagt er det mørke utsikter for reiselivet i Agder, og en fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv 2. september bekrefter dette bildet:

  • 7 av 10 reiselivsbedrifter i Agder har i løpet av de siste fire ukene merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. 
  • 3 av 10 reiselivsbedrifter i Agder har opplevd redusert omsetning de siste fire ukene sammenlignet med samme periode i fjor. 
  • Nær 3 av 10 reiselivsbedrifter i Agder vurderer det som en reel risiko for at bedriften kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset. 
  • Hele 7 av 10 reiselivsbedrifter i Agder har ingen bookinger eller færre bookinger for september, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Urimelig at bransjen skal ta regningen

Bedriftene har vært lojale til myndighetenes smitteverntiltak og alt det innebærer. Reiselivet har deltatt i dugnaden og tusenvis av reiselivsbedrifter har omstilt seg i rekordfart; de bruker personell på andre måter, de legger til rette for avstand, de retter seg mot nye markeder, de endrer sin businessmodell, nedbemanner og noen stenger. Samtidig er det ingen andre bransjer som lider så kraftig på grunn av myndighetenes restriksjoner som reiselivet. Da er det helt urimelig at bransjen må ta regningen alene. Det haster å få på plass en kompensasjonsordning som kan berge bedriftene, og sikre at flest mulig har en jobb å gå til når denne krisen er over.

I tillegg kan lokale bedrifter og folk på hele Sørlandet bidra. Ved å ta en middag ute eller en natt på hoteller i området, er du med på en felles dugnad som handler om å bevare mangfoldet, slik at tilbudet også er der når krisen er over. Støtt ditt lokale favorittsted, så er det der i morgen også.

Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv og Høye Gerhard Høyesen, regiondirektør i Agder

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: