Foto:

Månedens bedrift: TagYourShoes

Nyhet, NHO Innlandet

Publisert

#005

#120. Foto:

Luisa Arango er 31 år og kommer fra Colombia. Hun er utdannet innen motedesign og kommunikasjon og er daglig leder i egen bedrift som ble startet på hjemstedet, Flisa i 2013. Luisa brenner for lokal næringsutvikling og vil inspirere til flere grundere fra Innlandet.

Luisa kommer opprinnelig fra Medellin i Colombia. Hun har jobbet og studert i storbyer som Madrid og LA, før hun flyttet til Flisa sammen med ektemannen sin i 2012. I 2013 startet hun bedriften TagYourShoes. Luisa er kreativ sjef, partner og grunnlegger av bedriften. Visjonen til Tagyourshoes er å bruke skoene de lager som et verktøy for å skape en positiv innvirkning i verden. Dette er grunnen til at alle Tagyourshoes par kommer med en "act of kindness" som skal inspirere folk til å gjøre gode gjerninger. I fjor hadde bedriften en omsetning på 1,1 millioner kroner og har i løpet av leveperioden solgt over 5500 par sko. Utenom Luisa har bedriften i dag to deltidsansatte.

Gode handlinger og gode sko

TagYourShoes er lokalisert i hjertet av den norske skogen på Flisa. Inspirasjonen kommer både fra Flisa, den skandinaviske livsstilen, kulturen, menneskene og hjemlandet, Colombia. Kolleksjonen "theDoer" er flat med såle av hamp, akkurat slik indianerne i Colombia har gått med i tusener av år. Skoene er håndlaget av kolombianske kvinner som er familienes overhode, men ikke har god inntekt. Disse kvinnene har eneansvar for små barn og kan ikke ha normale jobber siden de må ta seg av barn og hjem. I hjemlandet Colombia er det Luisa sin mor som har ansvaret for kvalitetskontrollen.

– Vi ønsker ikke bare å selge en sko, vi ønsker å påvirke kundene til å skape historie med dem. Med det mener vi at du skal kunne finne din favoritt sko, gjøre den gode handlingen og inspirere andre via sosiale medier etterpå, sier Luisa, og fortsetter:

– Skoene dine burde samsvare med dine grunnleggende verdier. Vi tror at våre sko har styrken til å være mer enn bare sko. Vi designer dem for at de skal være en påminnelse om hvor fantastisk du er og hvor snill du kan være med andre. ”Acts of kindness”, uansett hvor liten, har styrken til å endre verden. Ved å utføre dem kan vi skape en positiv innvirkning i livene til andre og være en inspirasjon for de til å gjøre det samme videre, sier Luisa.

Opptatt av mangfold

Utover å være bedriftsleder og gründer er Luisa aktiv som politiker. Hun sitter i Kunnskapsdepartementets integreringspanel der de har drøftet temaer som «hvordan få immigranter raskere inn i arbeidslivet». Luisa deltar også aktivt i lokalpolitikken og sitter i kommunestyret for Venstre. Hun er blant annet opptatt av bedre integrering av innvandrere:

 – For å integrere innvandrere, betinger det bedre språkopplæring og mulighet til å komme raskere i arbeid. Og ikke minst, kunnskap om å etablere egen næringsvirksomhet.

– Vi må tilrettelegge for de som kommer til Norge og som ønsker å starte noe eget. Her må også eksisterende næringsliv være åpne for samarbeid og erfaringsutveksling. Innvandrere ønsker ikke å komme til Norge for å motta støtte fra NAV. De fleste er ikke vant til det fra de kulturene de kommer fra – og forventer det heller ikke. Her må rammebetingelsene være tilrettelagt for å gi bedre språkopplæring og mulighet til å komme i arbeid, konstaterer Luisa.

Skryter av apparatet

I oppstarten til TagYourShoes var Luisa med på etablererkurs i regi av Hedmark Fylkeskommune. Både fylkeskommunen og Innovasjon Norge har vært viktige i prosessen med å skape bedriften. I dag er hun med i NHO Gründer og trekker frem nettverk som en viktig del av medlemskapet.

– Vi er bra lokalisert på Flisa, her skiller vi oss ut. Likevel er vi avhengig av å samarbeide med andre aktører. NHO Innlandet har et stort nettverk med bedrifter, og kan hjelpe oss til å knytte nettverk med flere unge gründere, sier Luisa.

Inspirerer unge gründere

Rådgiver i NHO, Linn Alicia Slora Kristiansen, mener Luisa er et forbilde for unge gründere.

– Samfunnet er helt avhengig av jobbskapere i fremtiden. Luisa er et godt eksempel på at det er fullt mulig å komme til Norge, lære seg språket, starte egen bedrift, realisere drømmer og bidra til et godt samfunn, sier Kristiansen.

– Luisa har et stort hjerte for sitt lokale hjemsted, Flisa, og er aktiv både som bedriftsleder og politiker. Luisa har et brennende engasjement, og ser muligheter både lokalt og globalt. Hun er derfor et utmerket eksempel på en aktiv, ung gründer som bidrar til å skape muligheter for seg selv og andre, avslutter Kristiansen.