- Dere har trukket vinnerloddet

Nyhet, NHO Møre og Romsdal

Publisert

Ingrid (18) og Odd Egil (19) er lærlinger hos "Årets lærebedrift", EL 24 Ensiko AS. Når de er ferdig med læretiden og bestått fagprøven, er de nærmest garantert jobb i elektrobransjen.

- Vi stortrives her, arbeidsmiljøet er veldig bra og vi får god opplæring. Det sier elektrolærlingene  Ingrid Løvold Sæther fra Sykkylven og Odd Egil Vågsæter fra Stranda. Om noen måneder skal de ta svenneprøve i elektrofaget, en yrkesgruppe som er svært attraktiv i arbeidsmarkedet.

- Vi har lyst ut i fast arbeid med det samme fagprøven er i boks, sier de.

Begge gjennomfører læretiden ved EL 24. Elektrobedriften fikk denne uka det synlige beviset på at de er «Årets lærebedrift» i Møre og Romsdal.

Det er yrkesopplæringsnemnda (Y-nemnda) i Møre og Romsdal som står for kåringen. Rådet består av representanter fra NHO, LO, KS, YS og politiske valgte representanter. Nemnda administreres av fylkeskommunen. Det er første året prisen som «Årets lærebedrift deles ut.  Den historiske markeringen skjedde i EL 24 sine lokaler i Breivika i Ålesund. I tillegg til heder og ære består prisen av et diplom og blomster.
(Saken fortsetter)

EL 24 Ensico AS er har jobbet målrettet med lærlinger siden oppstarten i 2006. Det har gitt resultater. I front for lærlingen ser vi teknisk leder Trond Reknes og daglig leder Hans Oscar Molvær.

 

Samfunnsansvar
- Vi opprettet prisen fordi vi ønsker at den skal bidra til positiv oppmerksomhet for lærebedrifter. Mer enn noen gang trenger vi at flere bedrifter tar samfunnsansvar ved å ta inn lærlinger. Vi mangler hundrevis av læreplasser bare her i fylket. EL 24 er en bedrift som har søkelys på å fremme fag- og yrkesopplæring og jeg kan skrive under på at de er en verdig vinner, sa Åse Vatne Riksfjord, rådgiver for elektrofagene i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Daglig leder Hans Oscar Molvær i EL 24 er glad for at de kan bidra til rekrutteringen av nye fagarbeidere.

- Vi har tatt inn lærlinger helt siden oppstarten av selskapet i 2006 og har hatt ca. 50 ungdommer som har tatt fagbrev.. Mange av lærlingene har fått fast jobb her etter endt læretid. Vårt mål er å gjøre de så gode at vi kan ansette dem etter bestått fagprøve, sier Molvær.

Hans Oscar Molvær er daglig leder i EL 24. Bedriften har gått fra 5 til ca. 100 ansatte siden oppstarten i 2006.


Bransje i vekst
EL 24 har gått fra fem til 100 ansatte siden oppstarten. Bedriften må hele tiden tenke rekruttering. Nå i koronatiden har de ansatt en ny elektriker hver måned for å ta unna oppdragsmengden.

Øyvind Myhra i Nelfo sier det er et skrikende behov for fagfolk innen elektrofaget.

- Dere har trukket vinnerloddet, sa han til et tjuetalls elektrolærlinger i EL 24 i forbindelse med prisutdelingen.

- Det har valgt riktig grein og dere har mange muligheter. Bransjen er i en rivende utvikling med utvikling av solcelleenergi, el-biler, el-fly, smarthus og mye annet. Det er vi som elektrifiserer Norge og det skal vi fortsette med i mange år, sa Myhra.

Oppfordrer flere jenter til å søke
18-åringen Ingrid Løvold er ikke i tvil om at hun har havnet på rett hylle.

- Jeg valgte elektroutdanning fordi det virket interessant og jeg har et godt håp om å komme rett ut i arbeidslivet når jeg er ferdig med læretiden, sier hun.

- Du er eneste jente her. Hvorfor det?

- Jeg var eneste jenta i klassen også. Det er litt rart. Det burde være flere jenter som velger elektrofag for det er en spennende jobb. Kanskje det er fordi mange jenter ikke tør å velge utradisjonelt, sier hun.

EL 24 har satset på lærlinger siden oppstarten i 2006. Denne uka ble fikk de blomster og diplom som Årets lærebedrift i Møre og Romsdal. Fra venstre: Øyvind Myhra, NELFO Møre og Romsdal, Trond Reknes, teknisk leder EL 24 og daglig leder Hans Oscar Molvær.