Bekymret for dataangrep?

Nyhet, NHO Møre og Romsdal

Publisert

Flere bedrifter har opplevd dataangrep den siste tiden. Myndighetene tror flere norske bedrifter vil oppdage datainnbrudd i løpet av de kommende ukene. Bli med på digitalt statusmøte med Næringslivets Sikkerhetsråd.

I julen ble Nortura og Amedia rammet av alvorlige dataangrep, med store konsekvenser. Politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har lenge advart om at det er høy risiko for digitale angrep mot næringslivet. Myndighetene tror flere norske bedrifter vil oppdage at de har hatt datainnbrudd i løpet av de kommende ukene.

I samarbeid med Næringslivets Sikkerhetsråd inviterer NHO til et digitalt statusmøte om dataangrepene onsdag 5. januar klokken 10.00 til 11.30.

I møtet vil Politiets nasjonale cyberkrimsenter (NC3) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) redegjøre for situasjonen og det digitale trusselbildet. De vil også gi råd om hvordan du best kan forebygge og redusere risiko.

Målgruppen er fagfolk og ledere innen sikkerhet/beredskap og IKT i næringslivet. Alle NHOs medlemsbedrifter er hjertelig velkommen til dette lukkede arrangementet. Statusmøtet gjennomføres digitalt, og krever påmelding. 

Meld deg på digitalt statusmøte 5. januar om dataangrepene

Hvordan kan du redusere risiko for dataangrep?
Alle bedrifter kan gjøre tiltak for å redusere risikoen for digitale angrep. Et godt råd fra bedrifter som har opplevd dataangrep, er å ha en plan for hvordan du kan holde oppe produksjonen selv om datasystemene går ned. Det kan være noe så enkelt som å ha papirutskrifter av ordrebok, kundelister, kontaktdata og annen viktig informasjon.

Det er også viktig at alle ansatte er bevisst på risikoen for digitale angrep. Det innebærer for eksempel å ikke trykke på mistenkelige lenker på SMS, e-post og fremmede nettsider.

Til slutt er det viktig å gå gjennom grunnleggende sikkerhetstiltak i virksomheten. Sjekk for eksempel at totrinnsbekreftelse og sterke passord er på plass, at virusprogram er oppdatert og at IT-ansvarlig følger opp myndighetenes tekniske anbefalinger om digital sikkerhet:
Råd og anbefalinger innenfor digital sikkerhet (nsm.no)