Ny forskrift skal hindre nedstenging

Nyhet, NHO Møre og Romsdal

Publisert

Ålesund har hatt en kraftig vekst i smitten den siste tiden. Nå kan kommunen snart innføre krav om grønt koronasertifikat i stedet for mer drastiske tiltak.

NHO er glad for at regjeringen har lyttet til rådene om grønne koronasertifikat. Da unngår man at mange virksomheter i Møre og Romsdal i verste fall må stenge i kommuner med høyt smittetrykk.

Fredag gjorde helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol det klart at hun vil innføre en forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.

– Det er et ønske i flere kommuner og i næringslivet om å kunne bruke koronasertifikat for å unngå nedstengning, avstandskrav og antallsbegrensninger. Vi vil raskt innføre en forskrift som gjør at kommunene kan bruke koronasertifikat for å lempe på lokale koronaregler, sa Kjerkol.

Dette er godt nytt, særlig for reiselivsbedrifter og kulturlivet, som unngår ny runde med restriksjoner og i verste fall nedstenging. 

─ Vi er glade for at regjeringen har lyttet til oss og at kommunene nå får mulighet til å ta i bruk koronasertifikat. Vi trenger tiltak som holder samfunnet åpent, ikke tiltak som stenger ned, sier direkør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

De viktigste tiltakene er det imidlertid hver enkelt av oss som må stå for. 
Det er viktig at alle holder seg hjemme ved sykdom, tester seg og isolerer seg ved påvist koronasykdom, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Økt vaksinering vil også gi oss viktig drahjelp, sier ministeren og oppfordrer alle til å ta vaksinen.


Vi må lære oss å leve så normalt som mulig med koronapandemien. Det er bra for bedriftene, de ansatte og den enkelte. Vi trenger å kunne delta i samfunnet, gå på konsert, sportsarrangementer, kafeer og restauranter og museer på en trygg måte. God bruk av koronasertifikat kan bidra til det, sier Melsom.