Og de nominerte er...

Publisert

Tre bedrifter i Møre og Romsdal er nominert til Eksportprisen 2021.

At Møre og Romsdal er et av landets fremste eksportfylker er det liten tvil om. Og når Eksfin, Innovasjon Norge og Eksportstrategirådet skal dele ut  Eksportprisen 2021 er tre av ti nominerte fra Møre og Romsdal. 

Møbelprodusenten Ekornes i Sykkylven, MMC First Process i Ålesund/Fosnavåg og kaffebrennerprodusentetn Røst Coofee AS i Kristiansund er de tre virksomhetene som kjemper om den gjeve prisen. 

Kriteriene for å bli nominert er blant annet at bedriften må ha en høy eksportandel, bidra til verdiskapning i Norge, vise til markedsmessig fremgang og ha et nyskapende produkt eller løsning. 

Om de nominerte bedriftene fra Møre og Romsdal har juryen denne begrunnelsen:

MMC FIRST PROCESSmmc.PNG
Selskapet er en verdensledende leverandør av utstyr til håndtering, prosessering og kjøling av sjømat. Bedriften leverer løsninger for fiskevelferd og verdiskaping til brønnbåter, pelagiske båter, pelagiske prosessanlegg og landbasert oppdrett. MMC First Process er nominert på grunn av sin satsning på produksjon og sammenstilling i Norge, en positiv utvikling i eksportandel og strategisk satsning på teknologiutvikling, innovasjon og bærekraftige løsninger som bidrar til økt fiskevelferd, biomassesikkerhet og kvalitet i et globalt marked.

RØST COOFEE AS 
Har utviklet kaffebrennere som blir mer og mer autonome. De har tatt i bruk en løsning basert på kunstig intelligens for å detektere lyd i brenneprosessen. Bedriften har kunder i 60 land. Røst Coffee er nominert fordi den har ny teknologi som stadig utvikles, rask og lønnsom vekst og en stor eksportandel.

EKORNES 
Ekornes er Nordens største møbelprodusent. Virksomheten lager møbler med gode ergonomiske egenskaper, har et internasjonalt nettverk av egne salgskontorer og eksporterer til over 40 land. Ekornes er nominert fordi bedriften har automatisert gjennom å bruke robotteknologi og at den har en skalerbar produksjon.

De øvrige nominerte:

  • Epiguard AS – Fredrikstad og Oslo - transportsystem for smittsomme pasienter
  • KSAT (Kongsberg Satellite Services)  - Tromsø -  satelittkommunikasjon
  • Easee AS, Rogaland -  smartladere til elbiler
  • Autostore Holding Ltd, Rogaland - automatiserte lagerløsninger
  • Econnect Energy AS, Oslo - flytende havneinfrastruktur
  • Vistin Pharma AS, Oslo - legemiddel for behandling av diabetes 2
  • Aarbakke AS, Rogaland - komponenter til olje/gass og maritim industri 

Eksportprisen 2021 deles ut av næringsminister Jan Christian Vestre under  Eksportkonferansen 2022  (åpnes i nytt vindu) som arrangeres i Oslo 23. mars. 

Les også: Ny eksportstrategi fra regjeringen