- Det skjer mye positivt i bedriftene i Nordland, og selv om fylket samlet ikke når særlig høyt på faktorene som er viktige for bedriftene har vi kommuner som på enkelte områder er i Norgestoppen, sier regiondirektør i NHO Nordland Daniel Bjarmann-Simonsen.
Nordland rangerer nederst på listen blant fylkene, som er samme plass fylket har ligget på gjennom hele siste syvårsperiode i årets datasett1. Enkelte indikatorer gjør fylket det godt på, for eksempel arbeidsledighet hvor Nordland er på andreplass, og sysselsatte med fagprøve hvor Nordland er på tredjeplass.
Ser vi på utviklingen i indikatorer over tid har Nordland hatt en positiv utvikling på mange områder. Næringslivsvariasjonen har økt, det samme har privat sysselsetting og sysselsettingsandel. Nordland har også god utvikling innenfor kompetanse, med økende andel sysselsatte med minst 4 års høyere utdanning og sysselsatte med bestått fagprøve.
Nedenfor har vi nevnt noen kommuner som i årets kommune NM utmerker seg.
Bindal kommune er Norges beste på omstilling
Bindal kommune har vist sterkest omstilling siden 2015 til 2021, og har snudd alle indikatorer i positiv retning, og i årets kåring havner det på 1.plass på omstilling!
Kommunen klatrer innen kategoriene næringsliv (20,4 prosent), arbeidsmarked (17,6 prosent), demografi (17,2 prosent), kompetanse (40,4 prosent) og kommuneøkonomi (– 0,4 prosent).
Topp 5 i Nordland
1.plass Bodø kommune (39. plass nasjonalt)
- Bodø gjør det bra på demografi med befolkningsvekst og mange unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken. Det var imidlertid netto utflytting i 2020 og 2021.
- Også på kommuneøkonomi har Bodø hatt en god utvikling. Innenfor arbeidsmarked har Bodø høy sysselsettingsandel og lavere andel uføre enn snittet.
- Bodø rangerer på 12. plass på indikatoren for sysselsatte med høyere utdanning.
2.plass 93. plass nasjonalt)
- Rana gjør det bra på kompetanse (49. plass nasjonalt), hvor kommunen ligger i øvre tredjedel når det gjelder både høyere utdanning, sysselsatte med bestått fagprøve og sysselsatte med teknisk og naturvitenskapelig utdanning.
- Rana gjør det også forholdsvis bra på kommuneøkonomi og næringsliv, hvor kommunen har hatt en veldig god utvikling de senere årene.
- Kommunen har også økende andel unge i forhold til eldre.
3.plass
- Kommunen gjør det bra innenfor næringsliv, og forholdsvis bra innenfor arbeidsmarked, demografi og kommuneøkonomi.
- Kommunen har hatt god framgang innenfor næringsliv de siste årene, med økende næringslivsvariasjon, privat sysselsetting og kommunens kjøp av private tjenester.
- Demografien har de befolkningsvekst tross netto utflytting, og økende andel unge i forhold til eldre.
- Til gjengjeld har kommuneøkonomien svekket seg de senere årene.
Kommune-NM, en årlig kåring
Kommune-NM sammenstiller 19 ulike indikatorer på fem ulike områder, alt basert på statistikk fra SSB og NAV. Kommune-NM sier således ikke noe om den enkelte kommunes næringsvennlighet, ei heller hvor i Norge det er best å bo. Årets kommune-NM er basert på tall for 2021. Utviklingen de siste to årene har vært sterkt preget av koronapandemien, tilhørende smitteverntiltak og endringer i etterspørselen. For hver indikator rangeres kommunene fra 1 for høyest score til 356 for lavest score.
- Områdeindikatoren for næringsliv uttrykker vekstkraften i privat næringsliv og omfatter fire enkeltindikatorer.
- Områdeindikatoren for arbeidsmarked dekker sysselsettingsandel, sykefravær, uføreandel og arbeidsledighet.
- Områdeindikatoren for demografi er basert på befolkningsvekst og nettoinnflytting mellom kommunene.
- Områdeindikatoren for kompetanse viser kompetansenivået i kommunene både med hensyn til høyere utdanning, minst fire års høyere utdanning og teknisk og naturvitenskapelig utdanning, og tilbudet av arbeidskraft med fagprøver.
- Områdeindikatoren for kommuneøkonomi gjengir ulike sider ved kommunesektorens økonomiske robusthet.
|