En vell gjennomført årskonferanse i Narvik!

Nyhet, NHO Nordland

Publisert

Sofasamtalen med (f.v.) Ingvild Skogvold, Jan Børge Sagmo, Lars Kvadsheim, Karl-Petter Løken, Rune Karlsen og Arild Nyheim.

En flott dag sammen med mange flotte mennesker under vår årskonferanse i Narvik, det er ikke annet å si! Tusen takk for oppmøte, interessen, samtalene og det gode samhold -dette arrangementet hadde ikke vært mulig uten medlemsbedrifter, samarbeidspartnere og andre interesserte!

 

Årets program kort oppsummert

Årets faglige program ble ledet av ingen andre enn Linda Netland, som tok oss gjennom dagen. Først ut var ordfører i Narvik Rune Edvardsen som tok oss på en historisk reise om Narvik med humoristiske vinklinger, prosjektene som pågår i Narvik, veien videre og visjonen for kommunen i årene som kommer med det grønne skifte og ny tankegang.

Vår egen styreleder Espen Haaland gav en kort velkomsttale før administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO fikk orden. Morgendagens arbeidsliv påvirkes i stor grad av mange faktorer og arbeidet vi gjør fremover. Ikke minst et kort tilbakeblikk på pandemiens påvirkning, krigen i Ukraina og hvordan vi nå må jobbe for å føre arbeidslivet i Norget fremover.

Og for å tenke på morgendagens arbeidsliv er vi helt avhengig av å jobbe med inkludering, rekruttering og kreative strategier for å både få folk i jobb, men også få tak i de gode hodene! Derfor var det med stor glede at Anita Michaelsen varehussjef i Biltema Narvik og medarbeider Ellen Sivertsen kunne stille opp og snakke om viktigheten av inklduering gjennom den personlige reisen og tilretteleggingen de har gjort. Et viktig bidrag til programmet. For å lære mer om inkludering av utlands arbeidskraft kom dagelig leder Bjørn Tore Hageberg  Smartdoc (Alta) på via Teams for å fortelle om rekrutterings- og inkluderingsstrategien de har opp mot den teknologiske arbeidskraften fra Ukraina, et arbeidssamarbeid som har pågått i mange år.

For å få all informasjonen vi så langt har fått servert i perspektiv gikk økten videre til sofasamtaler ledet av Ingvild Skogvold fra Ranaregionen Næringsforening. Først ut var bedrifter i de nye næringene som skal etablere seg i Nordland, med spørsmål om hva de tenker er viktige faktorer i lokalsamfunnene for å kunne rektuttere de menneskene de trenger, og hvilken tre ting som er viktig for dem når de rekrutterer : 

  • Jan B. Sagmo - Adm.direktør i Bergen Carbon Solution
  • Arild Nyheim - Chief operating officer i Andøya Space
  • Rune Karlsen - Sikkerhets- og kvalitetssjefen i Teco2030
  • Karl-Petter Løken - Investeringsdirektør i Aker Horizon
  • Lars Kvadsheim - Visepresident HR & Sustainability i Freyr

I pulje to gikk vi videre til utdanningssektoren for å høre hva de kan bidra med, hvilken samarbeid de har og hvilken utdanningsløp de fremover må vurdere å satse mer på:

  • Hanne Solheim Hansen - Rektor ved Nord universitet
  • Dag Rune Olsen - Rektor ved Universitetet i Tromsø
  • Elin Dahlseng Eide - Fylkesråd for utdanning og kompetans

Etter en pause med mingling, mat og gode samtaler startet vi på programmets siste del, hvor vi også fikk vise to filmsnutter om bedrifter i Nordland som jobber med spennende produkter, inkludering og mennesker, i filmene fikk vi møte Heymat og Nordvik.

Kulturelt fikk vi høre om et fremoverlent kulturelt Nordland med kulturhovedstaden Bodø 2024 fra Terje Nohr Olsen. Før vi gikk videre til selskapet Myreze og gründerene Anja Fagerli og Bjørn Myreze, og deres historie om utenforskap som har resultert i to spennende personer som har skapt et selskap som inkluderer og engasjerer de som kanskje ikke passer inn i de tradisjonelle jobbene. Myreze har som mål å bygge et internasjonalt e-sportsenter på Andøya, og jobber med prosjekter innenfor virituell fremvisning, spill, grafikk og design i verdensklasse. Og prosjektet vil gi enorm verdi og et internasjonalt tilbud på Andøya!

 Ikke minst må vi vite hvordan vi skal holde ungdommen i Nordland, hva trenger ungdommen fra bedriftene for å både velge rett utdanning, men også få oversikt over jobbmulighetene? Dette fikk vi noen gode svar og anbefalinger på fra Marthe Øijord som er lærling hos Helgeland Smolt og medlem av ungdommens distrikspanel. Et viktig bidrag som gir en samfunnsperspektiv vi trenger her nord, med en klar stemme og sterkt engasjement som vi trenger her nord!

Mot slutten kom administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia på scenen og tok oss gjennom hvordan innvoasjon og teknologi er med på å skape morgendagens arbeidsliv, og hvor viktig det er at vi nå omstiller oss og legger til rette for det som kommer. 

Tilslutt kom tidligere handballspiller Håvard Tvedten på scenen for å runde av dagen med inspirasjonsforedraget om hvor lik toppidrett og næringsliv faktisk er, vi må tenke lagspill hvor hver enkelt spiller (medarbeider) bidrar til resultatene!

Etter noen timer i behangelige kinostoler gikk turen videre til Vorspiell på Scandic Hotell, med opptreden fra Svarta bjørn og Rombakksmusikken. En god oppvarming før ferden videre til Narviks tradisjonelle næringskveld: Moslings Aften i Lokkstallen -et arrangement vi ikke kunne vært foruten!

 

Bakgrunnen for årets tema: Morgendagens arbeidsliv

Koronapandemien har forsterket noen allerede eksisterende megatrender som vil påvirke morgendagens arbeidsliv, både med økt usikkerhet og nye muligheter. Vi vet allerede at pandemien, etterdønningene og lærdommene påvirker livet, arbeidslivet og arbeidsplassene i Norge og hele verden. Vi vet at morgendagens jobber blir grønnere, mer digitale, mer tjenestebaserte og mer internasjonale.

I tillegg har vi nå krig i Europa og det er også viktig å ta med i dialogen om morgendagens arbeidsliv!

Tusen takk til alle som kom for en flott dag sammen, og en stor takk til våre samarbeidspartnere Narvikregionen Næringsforening og Vinterfestuka i Narvik! Vi gleder oss til neste år!