NHO

Innhold

Reduksjon i merverdiavgiften kan redde serveringsstedene

Nyhet, NHO Nordland

Publisert

Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland

Daniel Bjarmann-Simonsen

Store deler av serveringsbransjen ligger med brukket rygg og mange serveringsbedriftene vil gå konkurs uten treffsikre tiltak. - En harmonisering av serveringsmoms og matmoms til 15 prosent, vil være et treffsikkert og etterspurt tiltak, sier regiondirektør i NHO Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen. Han berømmer at fylkestinget i Nordland har tatt til orde for en slik endring.

Serveringsbransjen har lenge etterspurt en harmonisering av merverdiavgiften på mat. Slik det er nå, er det en urettferdighet og en konkurranseulempe for serveringsbransjen at matbutikkene har lavere merverdiavgiftssats, og koronakrisen forsterker situasjonen og setter mange arbeidsplasser i fare.

- Vi opplever nå en gjenåpning av samfunnet, men de positive virkningene er ujevnt fordelt. Mange serveringsteder har mistet det meste av kundegrunnlaget og kan nå kun drive med halvfulle lokaler. Det er ikke bærekraftig over tid, og mange serveringssteder teller på knappene, sier Bjarmann-Simonsen.

- I tillegg til færre besøkende har serveringsstedene en betydelig ulempe ved at de betaler 10% mer i moms for de samme matvarene som selges i butikken. Fremfor å tilby lån eller kompliserte tiltakspakker for bransjen, vil det være treffsikkert og gi umiddelbar virkning dersom momsen reduseres til samme nivå (15%) som for matbutikkene, fortsetter regiondirektøren.

På initiativ fra Miljøpartiet De Grønne ble det under ukens fylkesting i Sandnessjøen vedtatt en uttalelse hvor fylkestinget stiller seg bak et krav om redusert moms for serveringsbransjen.

- På vegne av serveringsbransjen er vi er glade for initiativet til De Grønne og håper at fylkestingets uttalelse kan være med å legge press på regjeringen. Dette har vært et langvarig krav fra bransjen, og timingen for en reduksjon er bedre nå enn noensinne. Nå bør alle partiene som støttet uttalelsen i fylkestinget følge den opp sørover, sier Bjarmann-Simonsen.

- En harmonisering av merverdiavgiften på mat vil ikke bare bidra til at en rekke serveringssteder går en lysere tid i møte. Det vil også kunne gi flere arbeidsplasser, og tilgang på flere sunne, gode og rimeligere matopplevelser for oss som forbrukere. Det er en vinn-vinn-vinn-situasjon, avslutter regiondirektøren.