Foto:

7 av 10 lærlinger skal i private bedrifter

Nyhet, NHO Rogaland

Publisert

Salgsfaglærlingene Angelica Hamre og Kine Marie Bjelland sammen med varehussjef Hans Inge Skadberg. Foto:

Hele 1426 av 2663 søkere i Rogaland har allerede fått læreplass kommende skoleår. Tusen takk til lærebedriftene våre!

Rogaland er bestandig i norgestoppen når det gjelder formidling av læreplasser. Og innen enkelte fag, som for eksempel bygg- og anleggsfag, er det faktisk kamp om lærlingene.

-  Norge trenger at flere velger yrkesfag. To av tre bedrifter mangler relevant kompetanse og etterspørselen etter fagarbeidere er stor. Derfor er det så viktig at bedriftene tar inn lærlinger, sier regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland.

Hun er stolt av at mer enn 70 prosent av lærlingene i Rogaland er i private bedrifter. Dette har NHO god praksis for å tilrettelegge for sammen med LO og fylkeskommunen.

- Jeg er så glad for at ungdom ønsker å jobbe med det bedriftene våre trenger. Da er det avgjørende at bedriftene tar imot lærlinger for å sikre at Norge får denne kompetansen, sier Grindland.

Trygg karrierevei

NHO har lenge oppfordret ungdom til å velge yrkesfag. Da er det godt å se at de som velger å gjøre det, faktisk ender opp med å få seg læreplass hos bedriftene. Dette bekrefter igjen at yrkesfag er en trygg karrierevei – og særlig hvis du bor i Rogaland.

I praksis ender nærmest alle kvalifiserte søkere opp med læreplass til slutt, og tilbakemeldingene fra bedrifter i Rogaland viser at behovet for arbeidskraft og kompetanse er stort. Arbeidsledigheten er lav og Norge trenger titusenvis av nye fagarbeidere og håndverkere i årene som kommer, noe som gjør det svært trygt for dagens unge å velge yrkesfag.

Fornøyd fylkesordfører

NHO samarbeider med fylkeskommunene og kommunene om å legge til rette for lærlingene.

- Jeg er veldig glad for at etterspørselen etter lærlinger er så stor, og for at de aller fleste kvalifiserte søkere i Rogaland får læreplass. Det er helt avgjørende for at de fullfører skolegangen sin og ender opp med et fagbrev, og det er utvilsomt med på å hindre utenforskap på sikt, sier fylkesordfører Marianne Chesak (Ap).

- For oss i fylket er satsingen på yrkesfag enormt viktig, og jeg er stolt av at vi hvert eneste år er i norgestoppen når det gjelder dekningsgrad for læreplasser. Bedriftene vi møter melder om et stort behov for fagutdannet arbeidskraft, og her har både det offentlige og privat næringsliv et ansvar, sier Chesak.