NHO

Innhold

Derfor bør vi følge med på Brexit

Nyhet, NHO Rogaland

Publisert

#005

#120

Denne uken er det fire år siden Brexit-avstemningen i Storbritannia sjokkerte en hel verden. Hva er status nå?

Ja, tiden går jammen fort. Tirsdag var det fire år siden folket i Storbritannia stemte nei til EU og tvang regjeringen til å sette i gang maraton-prosessen med å melde seg ut av EU.

Dette betød og betyr selvfølgelig mye for Norge. EØS-prosessen har sikret oss utveksling av varer og tjenester med alle EU-land. Og Storbritannia er blant våre viktigste handelspartnere. Plutselig var dette i spill. Og det er det egentlig fortsatt.

Forhandler fortsatt

-Regjeringen forhandler med britene nå, og har fortsatt er det ikke en endelig handelsavtale om tjenester på plass. NHO er bekymret for utfallet, og har hatt tett dialog med statsråden for arbeid og sosial om dette, sier regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland.

NHO har også nylig formidlet alvoret i saken og at det haster for å sikre bedriftene forutsigbarhet og tid til å kunne planlegge eventuelle endringer.

-Koronasituasjonen og utfordringene i verfts- og leverandørindustrien, gjør det ekstra viktig at det ikke innføres nye handelshindringer mellom Norge og Storbritannia nå, sier Grindland.

- Regjeringen må fremforhandle en handelsavtale som gjør det sømløst for bedriftene å operere som de gjør i dag. I tillegg er det viktig for Norge at vår avtale er tilnærmet identisk med EUs avtale.

- Hva kan konsekvensene bli for norske bedrifter?

-Norsk bedrifter kan i verste fall oppleve at det blir for lang ventetid på grensene, slik at de ikke får levert eller produsert til avtalt tid. I tillegg er foreløpig situasjonen knyttet til arbeidskraft uavklart- Dette kan ramme bedrifter i Rogaland svært negativt, særlig innen olje og gass.

- Hvordan kan bedrifter i Rogaland rigge seg?

NHO har gitt råd om at bedriftene sjekker verdikjedene i alt som trengs for at bedriften skal kunne produsere og levere på tiden. Dessuten må man nok løfte nesen litt ut av koronakrisen og forberede seg på de konsekvensene som rammer når Brexit inntrer 1. januar 2021.

 NHO har utarbeidet en veileder for bedriftene som oppdateres fortløpende.

Her kan du lese mer: https://www.nho.no/tema/eos-og-internasjonal-handel/nho-brussel/brexit-tidslinje/brexit-sjekkliste-for-bedrifter/

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: