NHO

Innhold

Kjære bedrifter, ikke glem Brexit!

Nyhet, NHO Rogaland

Publisert

20 utvalgte medlemsbedrifter ble forberedt på det som kommer 1.januar da NHO Rogaland, Norsk Industri og Norsk olje og gass arrangerte Brexit-møte.

Dere står med begge beina plantet i en krisesituasjon. Men det kan faktisk bli verre.

Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland  

 

Det føles feil å rope om andre problemer enn det som allerede omringer næringslivet på alle mulige måter. Men det gjør jeg, altså.  

 

Storbritannias exit fra EU og EØS har naturligvis kommet fullstendig i skyggen av korona. 1. januar 2021 skjer det, faktisk. Da er det slutt på alle overgangsordninger, og vi våkner opp til en ny virkelighet. Også her i Rogaland.  Jeg frykter Brexit vil få større konsekvenser for flere bedrifter, enn noen er klar over. At vi har hendene fulle med korona, vil dessverre bare gjøre sjokket større enn det normalt ville vært.  

 

EØS og kloakken

Ja, EØS er litt som kloakksystemet. Vi tar for gitt at det kloakksystemet fungerer, men når det svikter kan vi ikke leve som normalt. Uten at vi tenker over det, reguleres hverdagen vår av EU-avtaler som sikrer jevn handel, høy kvalitet og avgjørende forutsigbarhet. Regelverket er bygd opp over tid, og Norge er en del av dem gjennom EØS. Det er særlig noen mulige situasjoner som vil vente oss.  

1.     No-deal. Sjansen øker hver dag for at EU og Storbritannia forlater hverandre uten en ny handelsavtale.  

2.    Nødløsningsavtale. Regjeringen blir ikke ferdig med forhandlingene om ny frihandelsavtale i tide til at den kan gjelde fra 1. januar. De er derfor enige med britene om en begrenset nødavtale som sikrer at det ikke blir innført ny toll på varer fra 1. januar. Dette innebærer at vi står uten avtale på de fleste andre områder.

3.     Nye handelsavtale: Det beste er jo at både EU og Norge får på plass egne, nye avtaler med britene. Men også her vil det ta tid, med køer, forsinkelser og usikkerhet. 

 

Hva vil skje med de 10.000 trailerne som daglig kjører over fergehavnen i Dover, når de må stanse for å stemple nye papirer? Du vet ikke, nei? Det er det egentlig få som gjør. Og det er egentlig poenget. Vi må være forberedt på usikkerhet. Og lange køer. 

 

Julekvelden og kjerringa

Storbritannia er Norges aller største handelspartner. Aberdeen er nærmere oss enn Oslo. Og Rogaland er blant fylkene som handler mest med britene –mer enn ti prosent av all vår eksport. I de fleste kommunene i Rogaland er det bedrifter som selger varer til britene, og det er bedrifter som bruker britisk arbeidskraft.  Jeg vil oppfordre alle arbeidsgivere i Rogaland til å gå gjennom sin bedrift. Gå gjennom de ulike scenariene. Sjekk hvilke av egne arbeidere som vil bli rammet. Sjekk alle avtaler, sertifikat, og underleverandører. Husk at 1 + 1 ikke nødvendigvis blir to. Din bedrift kan miste oppdrag, selv om dere har de beste løsningene.  Brexit betyr nye regler, nye rutiner og nye prosedyrer. Det betyr nye søknader, nye forsinkelser og nye kostnader også for bedrifter i Rogaland.  Vår største frykt er at Brexit kommer som julekvelden på kjerringa. Og nå er julekvelden straks her. 

 

Link:

Brexit: Sjekkliste for bedrifter