Kommune-NM 2022

Publisert

Regiondirektør Tone Grindland gratulerte ordfører i Sola, Tom Henning Slethei, som hadde tatt frem flagget for anledningen.

Sola er tilbake på toppen og Rogaland er best på kompetanse.

Kommune-NM måler økonomisk bærekraft i landets kommuner gjennom utvalgte indikatorer på fem ulike områder: kompetanse, arbeidsmarked, næringsliv, demografi og kommuneøkonomi. Det er det 11. året at NHO gjør denne kåringen og i år var det Sola kommune som vant. Sola har mange år vært på toppen, men etter en 2.plass i 2021 er de nå tilbake som nr. 1.  

Se alle tallene fra årets kåring her: Kommune-NM (nho.no)

Rogaland er rangert som nummer 2 på fylkeslisten, etter Oslo og før Viken. Dette er samme plassering som foregående år. I Rogaland er 15 av 23 kommuner på topp 100 listen i årets Kommune-NM, og fire kommuner på topp 20-listen. Fylket ligger på førsteplass på kompetanse, andreplass på næringsliv og arbeidsmarked, men er nede på fjerdeplass innenfor kommuneøkonomi. Dette er samme rangeringer som i fjor. På demografi har Rogaland falt fra en femteplass til en sjetteplass.    

Sola rangeres øverst på arbeidsmarkedsområdet, med Norges høyeste sysselsettingsandel, få uføre og lavt sykefravær. Sola rangeres som nr. 2 på kompetanse i Norge, med høy andel sysselsatte med teknisk og naturvitenskapelig utdanning, og sysselsatte med minst fire års høyere utdanning, samt sysselsatte med bestått fagbrev. Innenfor næringsliv rangerer Sola nr. 4, med Norges høyeste private sysselsetting, høyt inntektsnivå og kommunen kjøper mye tjenester fra private.  

Etter Sola følger Stavanger på 5. plass nasjonalt. Stavanger gjør det bra på de fleste indikatorer med unntak av indikatorene for arbeidsledighet, sysselsatte med bestått fagprøve og netto innflytting.  

Sandnes er på 9. plass nasjonalt. Kommunen gjør det bra på innenfor næringsliv med god næringslivsvariasjon, høyt inntektsnivå, høy privat sysselsetting og kommunen kjøper mye tjenester fra private. Kommunen scorer også bra på demografi og kompetanse. Høy arbeidsledighet trekker ned for kommunen. 

Kommunene i Syd-Jæren, Hå, Time, Klepp og Gjesdal, rangerer alle innenfor topp 50 på landsbasis. Kommunene scorer særlig bra på demografi og kommune-økonomi, og til en viss grad på arbeidsmarked.  

Klepp havnet på en 14. plass nasjonalt og en 4.plass i fylket.

Tone Grindland sammen med ordfører i Klepp, Sigmund Rolfsen

Karmøy er på 48. plass nasjonalt, og gjør det midt på treet eller bedre på de fleste indikatorer med unntak av sysselsettingsandel og sysselsatte med høyere utdanning. 

Tysvær er på 6. plass nasjonalt i andel sysselsatte med teknisk og naturvitenskapelig utdanning. Også andelen sysselsatte med fagbrev er høy. Kommunen gjør det dermed veldig bra på kompetanseområdet. Kommunen gjør det også bra på de fleste andre områder.  

Hjelmeland kan nevnes med en 7. plass på arbeidsmarked, som følge av Norges nest laveste sykefravær, får uføre, bra sysselsettingsandel og ganske få arbeidsledige. Totalt er kommunen på 108. plass nasjonalt.  

Sokndal er på tredjeplass nasjonalt i andel sysselsatte med bestått fagprøve. Kommunen har også lavt sykefravær. Kommunen er ellers svakere på de fleste indikatorer og lander på 118. plass nasjonalt.  

Gjesdal er den store (>10 000 innbyggere) kommunen som har hatt størst tilbakegang over de siste 7 årene. Det skyldes særlig svakere demografi, med fallende befolkningsvekst, netto utflytting og færre unge i forhold til eldre. Også kommuneøkonomien er svekket. Men kommunen gjør det fortsatt bra på de fleste områder med unntak av kompetanse hvor kommunen rangerer 297, og samlet er kommunen på 51. plass nasjonalt.  

Nederst på rangeringene i Rogaland er småkommunene Kvitsøy, Bokn og Utsira. Kvitsøy er på 187. plass nasjonalt, og 5. plass innenfor arbeidsmarked som følge av høy sysselsettingsandel, lavt sykefravær, få uføre og få arbeidsledige. Kommunen klatrer mange plasser i år som følge av høy befolkningsvekst og netto innflytting (med få innbyggere skal det lite til for å påvirke disse indikatorene).  

Bokn er på 196. plass nasjonalt. Kommunen gjør det godt innenfor kompetanse, hvor kommunen særlig har mange sysselsatte med fagbrev og med teknisk og naturvitenskapelig utdanning. Ellers gjør kommunen det svakt på mange indikatorer.  

Utsira rangeres 348. plass. Kommunen gjør det greit på arbeidsmarkedsområdet, som følge av lavt sykefravær og forholdsvis få uføre. Kommunen har også en del sysselsatte med fagbrev. 

Hvorfor lager vi Kommune-NM? 

  • En vekstkraftig nasjonaløkonomi fordrer gode, vekstkraftige lokalsamfunn.
  • Kommunen som tilrettelegger for næringsaktivitet lokalt
  • Konkurransekraften til en bedrift starter lokal

 

RANGERING 
I FYLKET (2022)

 

RANGERING 
I LANDET 

Sola 

 

Stavanger 

 

Sandnes 

 

Klepp 

 

14 

Time 

 

21 

Vindafjord 

 

22 

Haugesund 

 

27 

Tysvær 

 

31 

Strand 

 

36 

10 

Randaberg 

 

43 

11 

Hå 

 

46 

12 

Karmøy 

 

48 

13 

Gjesdal 

 

51 

14 

Eigersund 

 

63 

15 

Bjerkreim 

 

71 

16 

Suldal 

 

104 

17 

Hjelmeland 

 

108 

18 

Sokndal 

 

118 

19 

Lund 

 

129 

20 

Sauda 

 

146 

21 

Kvitsøy 

 

187 

22 

Bokn 

 

196 

23 

Utsira 

 

348 

Hvorfor lager vi Kommune-NM? 

  • En vekstkraftig nasjonaløkonomi fordrer gode, vekstkraftige lokalsamfunn.
  • Kommunen som tilrettelegger for næringsaktivitet lokalt
  • Konkurransekraften til en bedrift starter lokal