Med kjærlighet til Røros

Badeanlegg ved Røros Hotell

Foto: Røros Hotell

I snart 70 år har Røros Hotell jobbet med å gi sine gjester unike opplevelser på Verdensarvstedet, samtidig som de bidrar til stadig utvikling av lokalsamfunnet. Røros Hotell er månedens bedrift i august.

Hver måned fremover vil vi i NHO Trøndelag presentere en av våre medlemsbedrifter som månedens bedrift, og i august er vi kommet til Røros Hotell.

” Nå har jeg fått prøvd det nye badeanlegget, og det er helt fantastisk!”. Utsagnet kommer uoppfordret fra en tilfeldig forbipasserende i en av handlegatene på Røros. Mannen som mottar den hyggelige tilbakemeldingen er Mikael Forselius, hotelldirektør ved Røros Hotell. Siden 2011 er det investert nærmere 100 millioner i hotellet og i juni stod et splitter nytt bad- og velværeanlegg klart.

- Det er tydelig at både turistene og lokalbefolkningen her på Røros setter pris på bad- og velværeanlegget, det viser både besøkstallene og de hyggelige tilbakemeldingene vi får, forteller Forselius, som også kan melde om en svært god sommersesong for hotellet på Røros.

Startet som kjøkkensjef

Forselius skulle egentlig jobbe som kokk ved den Svenske ambassaden i Washington, men tilfeldighetene ville ha det til at han prøvde seg som kokk på Røros og trivdes så godt at han takket nei til jobben ved ambassaden. På Røros hotell startet han som kjøkkensjef, men tok over som hotelldirektør i 2008.

Mikael Forselius startet som kjøkkensjef på Røros Hotell og er i dag hotellets direktør. Fotograf: Røros Hotell

#205

Hotellets historie går derimot lengre tilbake i tid.

- I 1947 ble det stiftet et selskap av Johan Falkberget og den svenske vice konsulen Alf Schanke med sikte på å etablere et turisthotell på Røros og i 1951 ble hotellet åpnet, sier Forselius.

- Det var tøffe tider den gangen og gruvedriften på Røros slet, derfor ville de finne en ny næring som kunne løfte stedet. De hadde sett hvilken stor suksess fjellhotell hadde i Sverige og de hadde tro på at det samme kunne gjøres her.

Hotellsjefen forteller videre at det kun har vært 8 direktører gjennom hotellets historie og at Knut Strøm, som var direktør fra 60-tallet og frem til starten på 80-tallet var essensiell i å utvikle hotellet til det moderne turisthotellet det er i dag. Det var også i denne perioden at hotellet tok over driften ved både Kaffestuggu og Vertshuset Røros.

Erzscheidergården på Røros er både sjarmerende og ærverdig. Fotograf: Røros Hotell

#205

Selvstendig hotell

Gjennom årenes løp har hotellet vært knyttet til flere store hotellkjeder, men da Mikael tok over som hotellsjef i 2008 ble det bestemt at hotellet skulle fortsette som et selvstendig hotell.

- Det er klart at det er både positive og negative sider ved å være et selvstendig hotell uten tilknytting til en av de store kjedene, men da jeg tok over bestemte vi som stod på eiersiden oss for å gjenskape hotellet som et lokalt fyrtårn, sier Forselius.

- Mantraet vårt ble at alt vi gjør skal gjøres med kjærlighet til Røros, vi ville satse lokalt, på lokal mat, kunst og kultur. Merkevaren Røros skal gjennomsyre alt vi driver på med.

Denne filosofien førte også til at Mikael etablerte Røros Bryggeri for å satse på lokalt øl. Hotellet gikk inn i samarbeid med blant annet Rørosmat og Røros Meierier, og i 2013 kjøpte også hotellet ærverdige Erzscheidergården Hotell.

Røros hotell satser lokalt, også når det kommer til mat og øl. Fotograf: Røros Hotell

#205

- De første årene vi drev selvstendig tapte vi penger, men etter 2011 begynte det å gå bra igjen, forteller Forselius.

- Nå ser jeg kun det positive med at vi er et selvstendig hotell. Alle eierne bor her på Røros og har en tilknytning til stedet. Vi setter ikke avkastningskrav, vi ønsker heller å bruke pengene på å sikre arbeidsplasser og være med på utviklingen av Røros.

Regionens største

I dag er Røros Hotell regionens største hotell, med 157 rom, restauranter, barer og moderne kurs- og konferansefasiliteter. Sammen med tilbudet som Vertshuset, Kaffestuggu og Erzscheidergården representerer, har hotellet alle muligheter til å la sine gjester oppleve det beste Verdensarvstedet har å by på.

Gjestene som kommer til hotellet vil også få oppleve en internasjonal bedrift med ansatte fra hele verden. - Vi har om lag 20 ulike nasjonaliteter blant våre ansatte, forteller Forselius. - Samtidig er det veldig sjeldent at vi ansetter folk på sesong. Vi ønsker at de som vil jobbe hos oss skal jobbe året rundt, lære seg norsk og bosette seg her på Røros, gjerne med hele familien sin.

Da hotellet skulle ansette en konditor fikk de blant annet en søknad fra Bulgaria. Hotellet ble så imponert over søknaden at de kjøpte flybillett til konditoren fra Sofia og i dag er hun ansatt på tredje året, snakker norsk og har hentet over familien sin for å bosette seg på Røros.

Røros Hotell er regionens største hotell. Fotograf: Røros Hotell

#205

Faglærte kokker

Røros Hotell har i dag 101 årsverk fordelt på 290 ansatte og i arbeidsstokken finnes både eiendomsforvaltere, siviløkonomer, kokker, håndverkere, bryggere, resepsjonister, bakermestre, pølsemakere, servitører, vin- og ølkelnere, bryggere og salgsmedarbeidere.

- Det er heldigvis mange som ønsker å jobbe hos oss, sier Forselius.

- Det er heldigvis mange som ønsker å jobbe hos oss, sier Forselius.

- Mange i bransjen sliter med å rekruttere kokker, men det har aldri vært noe problem for oss. Vi har bare faglærte kokker og får inn søknader fra kokker verden rundt som har lyst til å jobbe her på grunn av matkulturen på Røros. Sånn sett er vi veldig privilegerte.

Det som derimot har vært en utfordring har vært å få tak i faglærte servitører.

- Vi har mange lærlinger på hotellet, både kokker og resepsjonister, men det har vært vanskelig å få tak i lærlinger og faglærte innenfor servitørfaget, forteller Forselius. - Derfor har vi satset på å utdanne servitører selv, noe som har ført til at vi i dag har flere vin- og ølsommelierer.

Verdensarvstedet Røros har mye å by på, her fra en av handlegatene. Fotograf: Røros Hotell

#205

Fortsatt utvikling

På spørsmål om hvor bedriften er om ti år trenger ikke den engasjerte hotelldirektøren lang tid på å svare.

- Vi har mange planer og prosjekter fremover. Noe av det mest spennende er at vi ønsker å ta større kontroll over booking-prosessen. I dag er det mange som booker rom via ulike, gjerne utenlandske, booking-sider på nettet, men nå skal vi snart i gang med å lansere exploreroros.com som vil være et helt eget bookingsystem for Røros. Her vil både overnattinger, opplevelser og pakker samles, og ved å gjøre dette sikrer vi også at denne delen av verdiskapingen blir igjen på Røros, sier Forselius.

- Vi jobber også med 70 nye leiligheter som skal utvikles over en treårsperiode, i tillegg til at vi har et alpinsenter som vi har store planer for, men jeg drømmer også om å skape en ny restaurant her på Røros der den gamle matkulturen og de historiske rettene er i sentrum.

Uansett hva som blir neste steg for hotellet vil bedriften fortsette å være en stor og viktig del av næringslivet i regionen og mantraet vil fremdeles være at alt som gjøres, skal gjøres med kjærlighet til Røros.

Les mer om Røros hotell