Nordvik kåret til årets Ringer i Vannet-bedrift

Nyhet, NHO Trøndelag

Publisert

Stian Åsegg og Rolf Arne Skjærvik ved Nordviks avdeling i Namsos

Stian Åsegg og Rolf Arne Skjærvik ved Nordviks avdeling i Namsos

Stian Åsegg ble starten på Ringer i Vannet-eventyret til Nordvik-konsernet. Det lokale initiativet har spredt seg til alle 20 bilforretningene, og konsernet er nå kåret til Årets Ringer i Vannet-bedrift.

I 2011 var Stian Åsegg involvert i ei trafikkulykke som skulle snu opp-ned på livet hans. Han ble alvorlig skadet, og veien tilbake til arbeidslivet var tøff. Men gjennom Arbeids & Inkluderingsbedriften, Reko, og NHO-prosjektet Ringer i Vannet, fikk han sjansen hos Nordvik i Namsos.
- De var så snille og ga meg en mulighet til å prøve, så jeg kunne vise at jeg får til ting. Selv om kroppen ikke henger helt med, så er hodet på plass, sier Åsegg som har ett år igjen som lærling hos Nordvik før han får fagbrev i reservedelsaget.

Åsegg har fysiske plager etter ulykken, blant annet vil den ene armen hans trolig aldri bli bra igjen.
- Det å kunne gjøre noe konstruktivt er viktig. Man kommer ingen vei med å med å bare sitte hjemme og syns synd på seg selv, sier han.


600 får jobb hvert år

Ringer i Vannet kobler – i tett samarbeid med lokale tiltaksbedrifter - mennesker med hull i CV-en med NHO-bedrifter. Hvert år bidrar Ringer i Vannet til at over 2.000 persoer får jobb i NHO-bedrifter. 80 prosent av de som får prøvd seg får varig ansettelser.

I Namsos var det Arbeid- & Inkluderingsbedriften, Reko, som tok initiativ for å få til en avtale med Nordvik.
- Stian var litt frustrert da han kom til oss fordi han hadde gått en stund uten jobb, men gjennom noen samtaler fant vi ut at han var veldig interessert i bil. Da kom vi fram til at det å jobbe på billager kunne være noe for ham. Vi tok kontakt med Nordvik, og de valgte å si ja til en prøvetid med Stian. Det har vært et svært godt samarbeid hvor tre personer har fått sjansen der, sier Kjell Bjørnar Vestnor, jobbkonsulent i Reko i Namsos.


Har ikke angret

Driftsleder hos Nordvik i Namsos, Rolf Arne Skjærvik, innrømmer at han var litt skeptisk til Ringer i Vannet i starten.
- Det er ikke den tradisjonelle måten å rekruttere folk på, men vi valgte å si ja til Stian. Det har vi ikke angret på i det hele tatt. Det viser hvor feil jeg og vi i fellesskap kan ta, sier Skjærvik.
- Jeg tror mange tenker at de plukker fra øverste hylle ved å ansette personer som har perfekt CV, men da ekskluderer vi mennesker som er helt fantastiske. Det med moral og lojalitet er noe som må ligge i en person, og det er det vi har opplevd å få med Ringer i Vannet. De har et så stort ønske om å komme i jobb og bidra, så da får man ansatte som virkelig er øverste hylle, legger han til.


Ringer i Vannet-prisen deles ut hvert år til en bedrift eller konsern som har gjort en formidabel innsats for arbeidsinkludering, og i år falt valget på Nordvik-konsernet. Det lokale initiativet til Namsos-kontoret spredte seg raskt til alle konsernets avdelinger. Etter 18 måneder med Ringer i Vannet, har konsernet hatt 21 personer i arbeidstrening og 10 personer er blitt ansatt.

Fredag 26. september ble Ringer i Vannet-prisen delt ut på NHOs HR-dag i Oslo.
- For Nordvik handler Ringer i Vannet om å realisere håpet om å skape arbeidsplasser hos oss og gjennom nettverkene. Samarbeidet med Ringer i Vannet har gjort inntrykk på oss. Det har ikke bare endret meg som person, men det har også endret en hel bedrift med ringer inn i organisasjonen, sier Christian Nordvik, daglig leder i Nordvik-konsernet.


Slik jobber Ringer i Vannet:

  1. Først kartlegges rekrutteringsbehovet til en bedrift – på kort og lang sikt – og hva slags kompetansebehov de har. Rekrutteringen foregår i samarbeid med lokale tiltaksbedrifter.
  2. Deretter får de hjelp til å finne den best egnete kandidaten til den ledige stillingen.
  3. Neste steg er ansettelse eller arbeidspraksis og evaluering. Under en arbeidspraksis i bedriften vil man kunne få bekreftet at kandidaten gjør en god jobb, og kan bli aktuell for ordinær ansettelse. Denne perioden er uforpliktende for begge parter. Personen vil være på Arbeidsavklaringspenger (AAP) og bedriften har ikke lønnsutgifter i praksisperioden.
  4. Ansettelse med oppfølging. Også etter ansettelse garanterer tiltaksbedrifter oppfølging av arbeidsgiver. Målet med Ringer i Vannet er at man skal få en ny medarbeider som fungerer i jobben og som bidrar til verdiskapning i bedriften.

Les mer om Ringer i Vannet