Hver måned fremover vil vi i NHO Trøndelag presentere en av våre medlemsbedrifter som månedens bedrift, og i juni er vi kommet til Husfrua Gårdshotell.
"Her ser eg fagre fjord og bygdir" – slik beskrev Aasmund Olavsson Vinje Inderøy i sin essayistiske reiseskildring Ferdaminne fra 1860. I dag ligger det et gårdshotell like ved Vinjes minnesmerke på Inderøy som gjør det lett å forstå hvorfor Vinje lot seg begeistre av stedet. Husfrua Gårdshotell er et sjarmerende overnattings- og serveringssted med utsikt over Straumen og Trondheimsfjorden. Gårdhotellet eies av Per Magnus Værdal og Lise Lyngsaunet Værdal. Per Magnus var nyutdannet næringsmiddelteknolog da han overtok familiegården i 2006, mens Lise, som er utdannet jurist, jobbet hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Plane var å drive tradisjonell gårdsdrift, men da ekteparet fikk høre at trønderlåna som tidligere hadde tilhørt gården skulle rives, ble det lagt nye planer.
- Vi syntes det var trist at huset som hadde tilhørt gården og tippoldeforeldrene til Per Magnus skulle rives, forteller Lise. - Vi brukte ikke lang tid på å tenke oss om, og planene om å flytte hele huset og ta det i bruk som gårdshotell ble tatt på ei helg.
Trønderlåna fra 1867 ble flyttet 8 kilometer før oppstarten av gårdshotellet. Fotograf: Sven-Erik Knoff | www.fotoknoff.no

Dermed ble hele Trønderlåna fra 1867 flyttet 8 kilometer. - Vi fikk huset på plass i 2008 og tok imot den første selskapsreservasjonen 9 måneder senere, sier Lise. - Heldigvis så visste vi ikke på forhånd hvor mye jobb det innebar å sette det gamle huset i stand. Vi jobbet dag og natt i 9 måneder og ble akkurat ferdige til å ta imot de første gjestene.
Gårdsbutikk
I dag er Husfrua et gårdhotell med 9 soverom og til sammen 20 sengeplasser, egne lokaler for møtevirksomhet og seminar, samt egen gårdsbutikk. Som gjest på hotellet kan du spise kortreist, lokal mat, nyte utsikten og oppleve nærheten til dyrene på gården.
- Høysesongen for oss er fra mai til september, men vi har helårsdrift, mye takket være møtevirksomhet og seminar, sier Lise. - I 2013 utvidet vi med et eget møtebygg i tillegg til at vi økte antall overnattingsplasser ved å bygge små hytter på tunet.
Alle soverommene på gårdshotellet har hvert sitt særpreg, og er oppkalt etter mennesker som har vokst opp i trønderlåna. - Vi hadde lyst til at trønderlåna skulle ha et navn som kunne forbindes med de menneskene som har levd i huset, forteller Lise. - I dette huset har 6 kvinner levd sine liv i forskjellige historiske epoker, og vi ønsket å føre denne ånden videre i vår virksomhet, derav navnet Husfrua Gårdshotell.
På Husfrua får du servert kortreist, lokal mat. Fotograf: Lene Johansen

Familiebedrift
Siden Lise fremdeles jobber hundre prosent utenfor gårdshotellet og Per Magnus fremdeles driver gården, ansatte de en daglig leder for Husfrua i 2013. Etter hvert har det også kommet til både en kjøkkensjef, kokkelærling og tilkallingsvikarer i høysesongen.
- Vi har vært veldig heldige med de som jobber hos oss. I og med at vi er en liten familiebedrift er det viktig for oss å ha ansatte som både kjenner oss godt og som har en tilknytning til bedriften, forteller Lise.
Nettverk av aktører
Som mange andre reiselivsaktører på Inderøy er Husfrua knyttet til nettverket Den Gyldne Omvei, en vegstrekning i Inderøy kommune der man kan besøke både kunsthåndverkere, produsenter av gårdsmat, historiske minnesmerker, galleri og flere overnattings- og serveringssteder. Nettverket knytter sammen over 20 ulike medlemsbedrifter som samarbeider godt for å fremme reiselivsnæringen i kommunen.
Husfrua Gårdshotell utvidet med et eget møtebygg i 2013. Fotograf: Sven-Erik Knoff | www.fotoknoff.no

- Den Gyldne Omvei var mye av årsaken til at vi turte å starte opp. Det fantes allerede et grunnlag for turisme i kommunen og et nettverk av aktører som satset på reiselivsnæring, sier Lise. - Vi ser ikke på hverandre som konkurrenter, men opplever heller at vi er avhengig av hverandre for å lykkes og at vi er best når vi samarbeider om å legge til rette for gjestene.
På startstreken av årets høysesong har Lise og Per Magnus også tanker om fremtiden. - Vi har definitivt planer om å utvide med flere overnattingsplasser med årene, sier Lise. - Vi ønsker å vokse, men er samtidig opptatt av at det skal skje langsomt. Vi ønsker ikke å bli for store, men vil heller jobbe for å bevare Husfruas særpreg.
Les mer om Husfrua Gårdshotell
Les mer om Den Gyldne Omvei