Vital jubilant

Arbeidere ved Rædergård Entreprenør

Rædergård Entreprenør er månedens bedrift i juli. Fotograf: Mari Lauvheim

Rædergård Entreprenør kan i år feire 30-årsjubileum. – Det var mye dyrere å kjøpe ei gravemaskin enn ei sag, sier Trond Rædergård om oppstarten for tre tiår siden. Rædergård Entreprenør er månedens bedrift i juli.

Hver måned fremover vil vi i NHO Trøndelag presentere en av våre medlemsbedrifter som månedens bedrift, og i juli er vi kommet til Rædergård Entreprenør AS.

Etter å ha kjørt gravemaskin og jobbet i ulike byggefirma over flere år, bestemte Trond Rædergård seg for å satse på egen bedrift. I følge Rædergård selv var det tilfeldigheter som gjorde at det ble entreprenørvirksomhet. - Jeg fant ut at det var mye dyrere å kjøpe ei gravemaskin enn å kjøpe ei sag, humrer Trond. - Motivasjonen for å prøve å få til noe på egenhånd var i alle fall stor.

I dag er Rædergård Entreprenør en av Fosens ledende totalentreprenører med hovedkontor på Brekstad og avdelingskontor i Bjugn og Åfjord. Fra å ha startet opp som eneste ansatte i bedriften har Rædergård i dag 85 ansatte og en omsetning på over 150 millioner (2016-tall).

I år er det 30 år siden Trond Rædergård startet opp Rædergård Entreprenør. Fotograf: Mari Lauvheim

#205

Prioriterer egne prosjekter

Til å begynne med var det rehabilitering av bygg som var kjernevirksomheten, men dette har forandret seg med årene. - Vi har etter hvert mer eller mindre slutte med både eneboliger og rehabiliteringsarbeid, kort sagt alle oppdrag for enkeltpersoner, forteller Trond. - På boligsiden prioriterer vi i dag utbygging av områder i egenregi som leilighetsbygg, rekkehus og kombinert bolig- og næringsbygg, mens vi på næringssiden tar på oss alle typer næringsbygg både for offentlige og private aktører. Tidligere måtte vi være mer altetende, mens vi i dag har anledning til å spisse innsatsområdene mer.

Utbygging av kampflybasen

For tiden jobber Rædergård Entreprenør med mange ulike prosjekt, blant annet bygging av en trafostasjon på Hitra for TrønderEnergi, et rekkehusprosjekt i Åfjord og en kombinert nærings- og boligblokk i Bjugn. Rædergård er også en av flere lokale entreprenører som har vunnet oppdrag i forbindelse med utbyggingen av kampflybasen på Ørland. - Vi holder på å bygge mannskapskaserner, i tillegg til at vi har inngått en vedlikeholdsavtale på kampflybasen, sier Trond. - Vi synes det er positivt å se at så mange lokale aktører har vunnet kontrakter i forbindelse med utbyggingen.

For tiden jobber Rædergård Entreprenør med mange ulike prosjekt, blant annet bygging av en trafostasjon på HItra, et rekkehusprosjekt i Åfjord og en kombinert nærings- og boligblokk i Bjugn. Fotograf: Mari Lauvheim

#205

På spørsmål om hva som er grunnen til at Rædergård Entreprenør har lyktes, ikke bare å holde det gående i 30 år, men å kunne vise til gode resultater så er Trond Rædergård krystallklar på at mye handler om de menneskelige ressursene. - Skal man lykkes så må man satse på folk, sier Trond. - Man må evne å rekruttere de riktige folkene, gi de ansvar, sjansen til å lykkes og tørr å slippe de til.

Opplæringsprisen

Denne filosofien har også ført til en stor satsing på lærlinger og opplæring av skolelever. Bedriften fikk også Sør-Trøndelag Fylkeskommunes opplæringspris i 2015. - Å tilby læreplass er samfunnsbyggende og ikke minst gir det et godt grunnlag for rekruttering til bedriften, forteller Trond. - Vi tar stort sett inn lærlinger fra lokalsamfunnet og som et ledd i arbeidet med rekrutteringen har vi også en samarbeidsavtale med Ørland ungdomsskole som omfatter både bedriftsbesøk og utplassering.

Trond Rædergård er også opptatt av yrkesfagenes status. - Vi har rett og slett mistet en generasjon av yrkesfagelever. Fagene har ikke den statusen de fortjener og mange har alt for liten kunnskap om hvilke muligheter et fagbrev gir.

Rædergård Entreprenør fikk Sør-Trøndelag Fylkeskommunes opplæringspris i 2015.  Fotograf: Mari Lauvheim

#205

Ny bedrift

Selv om et jubileum gir rom for å skue tilbake så har ikke Rædergård tenkt å hvile på sine laurbær. I disse dager starter Trond opp en ny bedrift ved å skille ut den delen av virksomheten som omhandler bolig og markedsarbeid. Bedriften, som har fått navnet Metro, vil være i aktivitet allerede over sommerferien.
- Vi tror det vil være positivt for bedriften å skape et skille mellom det utførende leddet og markedsavdelingen, sier Trond. På spørsmål om hvordan det står til med bedriften om enda ti år er svaret at det er ingen som har planer om å stoppe opp med det første. - Vi har så mange flinke folk som vil være med å drive bedriften fremover så vi har definitivt ingen planer om å senke tempoet.

Les mer om Rædergård Entreprenør AS