Ann Helen Aakerlund

Gull i EM!

Nyhet, NHO Vestfold og Telemark

Publisert

Foto: Runar F. Daler

Anleggsgartnerfirmaet Strandman og Steen & Lund, BetonmastHæhres anleggsgartnervirksomhet, er stolte lærebedrifter!

I forrige tok det norske landslaget i yrkesfag ett gull, ett sølv og tre bronse i Budapest. Norge ble best i Norden, og blant de tolv lagene fra Europa gikk to Vestfoldinger til topps i konkurransen, anleggsgartnerne Nils Karjetta fra Sandefjord og firmaet BetonmastHæhre, Aakerholt Steen og Lund, og Kjetil Schwoch fra Åsgårdstrand og anleggsgartnerfirmaet Strandman.

Gutta har stått på lenge før startskuddet gikk for den tre dager lange konkurransen. I tillegg til flere samlinger med «WorldSkills Norge» er det brukt masse tid på egentrening i det flotte anlegget ved Gjennestad videregående skole. De siste månedene har de virkelig fått kjenne på hva som kreves av motivasjon, samarbeid og ikke minst tempo og effektivitet under konkurransen. I konkurransen skulle deltagerne utforme en takterrasse, komplett med vegetasjon, vann, møbler, fuglehus og insekthotell i løpet av tre dager. I tillegg til det faglige og kreative, var det viktig å være rasjonell, tenke praktisk og taktisk og ikke minst holde fokus på HMS.

Kjetil Schwoch har vært lærling i anleggsgartnerfaget hos Strandman. I det første året deltok Kjetil på mange prosjekter, fra store proff-jobber til små oppdrag. Han fikk prøve seg på stein- og skiferarbeider, jobbet med grøntvedlikehold, var med på planting og la ferdigplen. Kjetil er også en viktig medarbeider med egen brøyterode i vintersesongen. Nå høst starter Kjetil på 2-års deltidsutdannelse som arborist på Hjeltnes i Hardanger samtidig som han fullfører sin læretid og jobber som anleggsgartner hos Strandman.

Nils Karjetta valgte anleggsgartnerfaget fordi han trives med å jobbe utendørs og syntes det er moro å skape neste generasjons uterom. Via en sommerjobb kom han i kontakt med anleggsgartnerfirmaet Aakerholt, Steen & Lund AS, og der fikk han tilbud om lærlingeplass i en 3+1-løsning, med ett år på skole og tre år som lærling. Underveis gikk Nils én dag i uka på Færder videregående skole for å fullføre fellesfagene. I tillegg sørget opplæringskontoret for teoriundervisning i anleggsgartnerfaget. Litt fram i tid har Nils også lyst til å utdanne seg som arborist, altså bli en spesialist på beskjæring av trær i et yrke som innebærer en del klatring!

Nils og Kjetil er stolte av å kunne kalle seg Europas beste anleggsgartnere, og den flotte opplevelsen de hadde i Budapest vil de ha med seg hele livet. NHO gratulerer!