Politikere i sommersol

Torbjørn Røe Isaksen og Steven Foss i dialog om ny teknologi

Næringsministeren tok  en Vestfold- og Telemarkstur i varmen. EØS-avtalen, omstilling og kompetanse var blant temaene som ble diskutert.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte nylig ansatte i Fosstech i Sandefjord, en bedrift med med 50 ansatte på Borgeskogen i Sandefjord. Daglig leder Steven Foss og hans stab har brukt årene etter oljeprisfallet til omstilling og utvikling av egen prosessteknologi. Grepene som er gjort for å gjennomføre en vellykket omstilling er interessante, og bedriften har nå spisskompetanse innen utvikling og tilvirking av produkter for ekstreme miljøer som olje og gass, forsvar, vannkraft, havbruk og gruvedrift.

Røe Isaksen lærte også Volmax og leder Grant Larsen å kjenne.  I tillegg til salg og service av Volvo og Renault lastebiler, busser og nyttekjøretøy, er Volmax et kompetansesenter som tilbyr kurs og opplæring til transportører og deres ansatte, slik at alle er best mulig rustet til å møte morgendagens utfordringer i transportbransjen. Dette handler blant annet om tids- og kjørestilanalyse og energiledelse. Som et eksempel kan flåtestyringssystemet Dynafleet gi nyttig innsikt om flåten, drivstofforbruk og sjåføreffektivitet.  

NHOs Benedicte Staalesen Nilsen, regiondirektør Kristin Saga og rådgiver Hege Pflug tok også med seg Stortingsrepresentant Bård Hoksrud på tur. Første stopp var hos CEO Sverre Gotaas i Herøya industripark i Porsgrunn. Et av temaene som ble diskutert var EØS-avtalen og hva medlemskapet betyr for bedriftene på Herøya. Avtalen er viktig for industrien, for felles regler gjør det enklere å handle med EU-landene. Klimautfordringene må løses, så felles miljøregler er også ønskelig.

Den familieeide bedriften Isola tok også i mot gjestene. Bedriften har 80 ansatte i Porsgrunn og 270 ansatte i konsernet. Innkjøpssjef Terje Daastøl fortalte at Isola selger 90% av varene sine i EØS-land, har to fabrikker i Tsjekkia og avdelinger på Røros og Notodden. EØS-avtalen sikrer Isolas varer tollfri flyt til hele EU og gjør at bedriften er konkurransedyktig.