Nærmer oss normaldrift – etter pandemien, utfordres av energipriser og økt pris på råvarer

Publisert

Quality Hotel Tønsberg.

NHO mener at det bør innføres en midlertidig strømstøtteordning for bedriftene, på samme nivå som for husholdningene

Quality Hotel Tønsberg skaper gode kundeopplevelser for overnattende gjester og for alle lokale som gjester dem for kultur og mat.

Vi blir tatt imot av direktør Øyvind Hagen. Han ser ut til å komme rett fra en av mange gjøremål, men smilet sitter løst. I resepsjonsområdet kan vi se at det mange andre enn oss i NHO Vestfold og Telemark som har lagt turen innom, det yrer av liv. Vi ser ansatte som gjør alt de kan for gjestene, både i resepsjonen, i restauranten og i baren.

-Ikke helt fullt akkurat i dag, men veldig godt belegg likevel. Sommerbyen og sommeropplevelsene får våre gjester her i Tønsberg, sier Hagen.

Kostnadsøkningene er ikke normalt

Vi får et bord og blir servert varm drikke i barområdet. Under samtalen med direktøren er vårt mål å få kunnskap om den hverdagen han og alle de ansatte opplever. Vi kommer ikke unna å snakke om strøm. Råvaresituasjonen og de økte kostnadene er også tema. -Strømkostnadene vi nå opplever må NHO engasjere seg sterkere i, vi trenger løsninger som gjør at også små overlever dette. Sommeren er en ting, men vi kan gå en tung høst i møte- sier Hagen. Prisøkningen og mangelen på enkelte varer utfordrer også mange som driver innenfor bransjen. -Kundene forstår at vi har høyere kostnader, enn så lenge- avslutter han.

God rekruttering, bygger CV

NHOs medlemsundersøkelse viser at 55% av unge mellom 18 og 29 år sier at de har brukt sommerjobb i en bedrift de ønsker å jobbe mer langsiktig i. Vi har avtalt å møte en av de på hotellet i Tønsberg.  

Hoteller har jobbet godt og sikret seg mange unge nye både i sommerjobbene og som mer langsiktige gode medarbeidere. Direktøren hentet William slik at vi får en prat med en av de mange unge. William jobber i sommer, men har langsiktige mål i bransjen. -Jeg har lenge vært interessert i å lage mat. Her får jeg muligheten til å jobbe med det samtidig som det er mange andre oppgaver og muligheter. Jeg jobber samtidig med at jeg tar fagbrev og har ikke angret en eneste gang på at jeg lyttet til mine foreldres råd – sier William. Han forteller villig om sine ambisjoner og sier mye om de mulighetene han ser for seg. -En gang kanskje jeg kan åpne en egen restaurant sammen med noen venner. Før det skal jeg lære av alt jeg gjør, jobbe hardt og utvikle meg. Kanskje til og med reise litt ut av landet for å sikre meg verdifull kompetanse – fortsetter han. Han trekker frem at han mener lønna han har er god, at det er bra muligheter innenfor yrket han har valgt, men er tydelig på at han selv har et ansvar for å lykkes. -Jeg må ta ansvaret selv og jeg må ta de mulighetene jeg får- sier William.

Fokuset på gode råvarer og hjemmelaget mat ligger til grunn for hans planer for fremtiden. Disse tankene mener han bør passe flere andre unge og han anbefaler andre interesserte å prøve. Før han haster tilbake til arbeidet nevner han at det er mange som gjør en god jobb i å heve anseelsen for yrket, blant annet alle de gode matlagingsprogrammene på TV.

Visste du at ringvirkningene av driften av Quality Hotel Tønsberg blant annet er:

9,4 millioner kroner til samfunnet i løpet av et år. Dette betyr at virksomheten bidrar til at 5 lærere kan jobbe i skolene, til 12 barnehageplasser, 4349 tannlegebesøk og tilskudd til drift av 28 fotballbaner (kilde DNB). Dette i tillegg til at driften av Hotellet sikrer 12 arbeidsplasser hos andre bedrifter.

NHO mener:

  • En ordning om strømstøtte til bedrifter, med rask iverksettelse må etableres 
  • Fylket må rigge utdanningssystemet slik at bedrifter får den kompetansen de har behov for.
  • Fylket må ta hensyn til arbeidslivets behov ved dimensjonering og tilgang til lærlinger