NHO

Innhold

Flere drar til Sverige og handler billig mineralvann

Nyhet, NHO Vestfold og Telemark

Publisert

Grans bryggeri Boye og Gran

Grans bryggeri Morten Gran og Nikolai Boye

Morten Gran ber regjeringspartiene handle snarest. 350-kroners grensen burde vært avviklet i går. De nye reglene som er innført de siste årene er svært utfordrende for oss og andre i næringen, sier Morten Gran.

Grans bryggeri i Sandefjord  

Grans Bryggeri feirer 120 år i 2019 og er et av landets få gjenværende privateide bryggerier. Grans ble etablert i 1899 og drives av tredje generasjon av samme familie. Selskapet har 60 ansatte på bryggeriet i Sandefjord. 

 

350-kroners grensen og sukkeravgift 

I 2014 økte regjeringen grensen på å handle fra utlandet, fra 200 kroner til 350 kroner. I 2017 økte sukkeravgiften med over 40 prosent. Konsekvensen er økte priser på mineralvann i norske butikker. Flere nordmenn velger å reise til Sverige for å handle billig mineralvann, og for bryggeriene i Norge er det helt umulig å konkurrere mot svenske priser.    

 

De nye reglene som er innført de siste årene er svært utfordrende for oss og andre i næringen. Morten Gran forteller at sukkeravgiften har ført til store utfordringer for Grans og andre norske bryggerier.  

 

Økt grensehandel 

De siste tallene fra statistisk sentralbyrå viser at grensehandelen har økt 8,3% fra 2. kvartal 2017 til 1. kvartal 2018. Den digitale grensehandelen, der nordmenn handler avgiftsfri brus og godteri på nett fra utenlandske aktører kommer i tillegg til at mange nordmenn reiser til våre naboland for å handle billig mineralvann.  

 

Konkurransevilkår  

Morten Gran er tydelig på at regjeringen må handle for å sikre arbeidsplasser i bryggerinæringen i årene som kommer. Vi trenger forutsigbarhet og gode rammebetingelser, for å konkurrere med utenlandske bedrifter.  

 

NHO mener 

Bedrifter som Grans gir inntekter i skatter og avgifter til stat og kommune, sier vikarierende regiondirektør Nikolai Boye. Vi må sikre at bryggerinæringen får trygge rammebetingelser, som er med og skaper høy verdiskaping i Sandefjord og gode leverandørringvirkninger, sier Boye.  

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: