Noe er i emning

Nyhet, NHO Vestfold og Telemark

Publisert

Noe er i emning, sa administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid på dagens årskonferanse i Oslo Spektrum. Det skal skrives historie. Historien om vårt 20-tall. Den skal fortelle om bedriftene som fant løsningene, om bedriftene som skapte nye jobber og bedriftene som sikret inntektene og løste klimakrisen i samarbeid med fagmiljøer og myndigheter

Almlid snakket om Norcem i Porsgrunn, som jobber med karbonfangst og kutter i egne utslipp. Verden har mange tusen energi- og industrianlegg som slipper ut store mengder CO2. For mange av dem er fangst, transport og lagring av CO2 (CCS) den eneste løsningen for å bli utslippsfrie. Uten CCS er det urealistisk å nå målene i Parisavtalen. Norcem Brevik er ett av tre mulige norske anlegg som kun er noen Stortingsvedtak unna realisering, og vil - dersom Stortinget velger dem - bli verdens første sementfabrikk med fullskala CO2-fangst.

I emning er også arbeidet med inkludering og mangfold. På konferansen fikk deltakerne se filmen om Mouayad, båtflyktningen fra Syria som fikk nytt liv i Norge. Drømmen var å jobbe og leve et fredelig  og alminnelig liv i et hus med familien. Gjennom NAV fikk han jobb på Matbørsen i Stokke, hos HR-ansvarlig Kristine Abrahamsen. For Matbørsen handler det ikke om å ta samfunnsansvar alene, men like mye om å rekruttere ansatte med ulik kompetanse og ulike egenskaper. Mouayad viste initiativ og fikk raskt ansvar. I dag har han fagbrev og lever drømmen i Vestfold med kone og datter!

Camilla Bilstad Johannesen fra Sandefjord var også på scenen i Spektrum og gjorde sterkt inntrykk. Som sosial entreprenør og leder av bedriften Vintage Baby, sørger hun for at kvinner med minoritetsbakgrunn får arbeid i det ordinære arbeidslivet etter veiledning fra selskapet og hennes kunder, andre bedrifter i fylket. Gevinsten er redusert arbeidsledighet, verktøy for å bekjempe barnefattigdom og verdighet for den enkelte kvinne. Camilla har plass til flere kunder og oppfordrer flere til å være med på suksessen. For som hun sa om en av sine arbeidssøkere: «Hvis vi fortsetter å tenke at det er hennes problem at hun er arbeidsledig, og ikke vårt, ja da er vi tapere alle sammen».

Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister i Danmark, gjorde også inntrykk under dagens konferanse. Neste trekk i dagens samfunnsutvikling må være å ta mer tak i ulikhet. Alle blir negativt påvirket av klimaendringene, men aller mest går det ut over de som fra før av har minst. Ingen land kan alene løse utfordringene, mer samarbeid er eneste løsning. Isolasjon og proteksjonisme må bekjempes og vi må fornye våre demokratier og markeder. Vi trenger flere aktive borgere, flere bedriftsledere som går først. Politikere klarer ikke dette alene. Om vi sammen klarer å aktivere unge mennesker, er det håp. For vi mennesker er skapt til samarbeide, finne kompromisser og nye løsninger, mener Thorning-Schmidt.

Ole Erik Almlids hovedbudskap fikk med andre ord bred støtte, mye handler om bedriftenes kunnskap og evne til samarbeid. Bedriftene sitter på nøkkelen til de 800.000 nye jobbene som må skapes innen 2050, og jobbskaping kan komme, med klok forvaltning av naturressurser, gode vertskommuner og smartere bruk av virkemiddelapparatet.

Det er mye i emning. Vi gleder oss til å støtte og følge våre medlemmer i utviklingen. Neste mulighet for dialog er på vår regionale årskonferanse 21 januar. Håper vi ses!