Fire av ti bedrifter i Vestland forventer nedgang det neste halvåret

Publisert

- Vår nyeste medlemsundersøkelse forteller at mange bedrifter opplever en tøffere hverdag nå, og de forventer at de neste månedene blir enda verre, sier Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestlandet.

NHO har spurt bedriftsledere over hele landet to spørsmål i desember:

  1. Hvordan vurderes den generelle markedssituasjonen for din bedrift?
  2. (Sett bort fra normale sesongvariasjoner) Hvordan vurderes markedsutsiktene for din bedrift den neste 6 månedene?

Over 2100 bedrifter har svart på undersøkelsen. 

- Bedriftene har bak seg tøffe år med pandemi og et nylig prissjokk på varer, drivstoff og strøm. Så har Regjeringen sammen med SV blitt enige om et statsbudsjett med milliarder skatteøkninger på toppen av dette som gjør det enda vanskeligere å være bedriftseier. Dette er nok en viktig del av forklaringen når fire av ti bedrifter i Vestland forventer en forverring i markedssituasjonen det neste halvåret, sier Frihammer.

- Selv om flere bedrifter nå sliter, er det heldigvis fortsatt slik at de fleste opplever at markedssituasjonen er god eller tilfredsstillende. Næringslivet i Vestland er i utgangspunktet sterkt og med dyktige folk som klarer å finne nye løsninger og markeder. Men det er grunn til bekymring når flere bedrifter sier fremtidsutsiktene er dårlige, sier Frihammer.

- Vi må ta på alvor at stadig flere bedrifter sier at det blir vanskelig å få det til å gå rundt. Det er viktig for meg å formidle at Regjeringen og Stortinget tar innover seg situasjonen. De kan ikke fortsette å sende la bedriftene ta hele regningen når de skal få statsbudsjettet til å gå opp, sier Frihammer.

Kort oppsummert er resultatene som følger på landsbasis:

  • Fortsatt forverring av den generelle markedssituasjonen. Vi har ikke målt dårligere markedsituasjon de siste 1,5 årene. Nå er differansen mellom god og dårlig nesten 0.
  • Også markedsutsiktene de neste månedene er på et bunnpunkt, og kun 10% av medlemsbedriftene vurderer denne som god, mot 45% som vurderer den som dårlig.
  • Dårligst situasjon og utsikter finner vi blant mediebedriftene, bilbransjen, byggenæringen og reiseliv.
  • Bedrifter i landsforeningene Energi Norge, Offshore Norge, NHO Transport og Sjømat Norge går stort sett bra og har bedre utsikter enn de andre.

Situasjonen er også svært krevende for mange bedrifter i Vestland fylke. 258 bedrifter har svart på medlemsundersøkelsen i desember.

  • 39 prosent, altså omtrent 4 av 10 bedrifter i Vestland forventer en forverring/nedgang i markedsutsikter de neste 6 månedene
  • Kun 5 prosent av de små bedriftene (opp til 9 ansatte) forventer en bedring
  • Spesielt bedriftene i Voss og Nordhordland forventer forverring. 55 prosent i Voss og 54 prosent i Nordhordland forventer en forverring i markedssituasjonen
  • Sunnhordland er den regionen hvor flest bedrifter forventer en økning i markedsutsiktene neste år (17 prosent).
  • 23 prosent av bedriftene i Vestland svarer at markedssituasjonen er god for deres bedrift. 59 prosent svarer tilfredsstillende. 17 prosent svarer at den er dårlig.
  • Ingen bedrifter i Voss-regionen har svart at markedssituasjonen er god.
  • I Indre Sogn har 33 prosent av bedriftene svart at markedssituasjonen er dårlig