NHO

Innhold

Dystre utsikter for reiselivsnæring: 35 prosent planlegger oppsigelser

Nyhet, NHO Vestlandet

Publisert

Matmarked

35 prosent av reiselivsnæringen planlegger nå for oppsigelser.

Reiselivsnæringen i Vestland er spesielt hardt rammet av konsekvensene av Covid-19 pandemien. I NHO Reiselivs ferske undersøkelse svarer 35 prosent at de har planer om oppsigelser som følge av koronautbruddet.

På landsbasis er tilsvarende tall 28 prosent.

Over halvparten av de spurte (53 prosent) svare også har de har hatt lavere omsetning i juli i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Situasjonen er særlig vanskelig for sesongbedriftene, sier regiondirektør Grete Karin Berg.
Det er sommerens aktivitet og overnatting disse skal leve av resten av året. Det er svært krevende når bedrifter som vanligvis har åpent i 6 måneder nå kun får anledning til å ha åpent i to måneder. Da sier det seg selv av situasjonen blir krevende, sier Berg.
I undersøkelsen kommer det også fram at 26 prosent av de spurte har permittert ansatte, mens 9 prosent allerede har gått til skrittet å gi oppsigelser til sine ansatte.

Bekymret for høsten
Reiselivsbransjen har en svært utfordrende høst og vinter i vente. I bestillingslistene for høsten er det for mange av aktørene svært lite aktivitet.
35 prosent av bedriftene svarer i undersøkelsen av de ikke har noen bestillinger i oktober. 41 prosent svarer at de heller ikke har bestillinger i november.

Dette er krevende for bedriftene. Vi ser at mange nå har likviditetsutfordringer og mangler penger til å betale regningene sine som en direkte konsekvens av pandemien, forklarer Berg.

I undersøkelsen kommer det også fram av 25 prosent av bedriftene på Vestlandet opplever en risiko for å gå konkurs, mens hele 46 prosent i regionen frykter at de må gå til skrittet med oppsigelser.

GKB i Flåm.pngRegiondirektør Grete Karin Berg på kaien i Flåm tidliger i sommer. 
Ingen turister i den vanligvis så levende bygden.

Trenger forutsigbarhet
- For hele næringslivet er det nå avgjørende at politikerne setter forutsigbare rammebetingelser øverst på dagsorden, sier regiondirektøren.
Hun viser til den nasjonale innføringen av skjenkenekt ved midnatt som ble innført på svært kort varsel.
- Det er vanskelig å drive bedrift når en ikke vet sikkert hvilke retningslinjer som gjelder fra den ene uken til den neste, sier hun.

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: