Ta fri i høstferien!

Nyhet, NHO Vestlandet

Publisert

Illustrasjonsfoto

Foran høstferien har NHO en klar oppfordring; ta fri helt fri – om du kan!

En fersk Opinion-undersøkelse for NHO viser at 55 prosent av oss jobber når vi egentlig skulle tatt ferie. Det viser erfaringen fra årets sommerferie. 
For Vestlandet er tallet 56 prosent. 
64 prosent i aldersgruppen 15 til 26 svarer at de har jobbet når de skulle hatt ferie, og hele 30 prosent av dem har jobber mer enn 15 timer i uken.  

Undersøkelsen viser dessuten at de unge gjerne drar inn på kontoret selv i ferien for å gjøre unna jobboppgaver. Menn (61 prosent) jobber også mer enn kvinner (48 prosent). 

53 prosent av de som jobbet gjorde det fra hjemmekontoret, mens 37 prosent jobbet mens de var på reise eller på farten. 27 prosent oppgir også at de jobbet fra hytta.  

-Vår oppfordring er helt klar. Vi oppfordrer til å helt fri i høstferien, dersom de har tatt ut ferie. Verken arbeidsgivere eller ansatte er tjent med en utvikling i morgendagens arbeidsliv, der de ansatte ikke får koblet helt av i ferien sin.
Det er grunn til bekymring om skillet mellom jobb, ferie og fritid blir borte, sier regiondirektør i NHO Vestlandet Helene Frihammer.

Frihammer mener pandemien nok kan være deler av årsaken til at jobb og fritid nå har lettere for å skli over i hverandre. Vi har blitt vant til å jobbe mer hjemme, og er kanskje mindre bevisste på å skille jobb og privatliv. På sikt kan det føre til slitasje og lavere produktivitet. Vi følger nå tett med på både de positive og negative konsekvensene av et mer fleksibelt arbeidsliv. Denne problemstillingen gjelder først og fremst der arbeidstaker ikke er bundet til fysisk tilstedeværelse for å utføre oppgavene.