Optimisme til tross for oppsigelser

Publisert

Bilbransjen, olje og gass, logistikk og transport samt service og handel er bransjer som sliter i tillegg til reiseliv. Ledigheten har satt seg i mange regioner i Viken.

711 bedrifter i Viken og 567 bedrifter i Oslo har svart på undersøkelsen til NHO som ble foretatt 28. og 29. april.

-En av fire bedrifter i Oslo og en av fem bedrifter i Viken planlegger oppsigelser. Vi ser svært høy ledighet i Hallingdal og på Romerike. Her øker ledigheten. Samtidig hører vi om nedbemanning i bedrifter som Technip FMC. Det er alvorlig for jobbene og for økonomien i Viken, sier regiondirektør Nina Solli.

-Koronasituasjonen har gjort ting vanskeligere, men den høye arbeidsledigheten skyldes også lav oljepris og lav etterspørsel i leverandørindustri og oljerettet virksomhet samt maritim sektor. Kommunene i Viken har flere bedrifter som er avhengige av investeringsvilligheten i oljeselskapene, leverandørindustrien og maritim sektor. Stopper disse bedriftene å kjøpe varer og tjenester i nærområdet gir det ringvirkninger.

-Det er derfor helt avgjørende at myndighetene fremskynder prosjekter som kan gi oppdrag og aktivitet, som for eksempel militære og sivile skip. Myndighetene må også gi økt skattefradrag til oljeselskapene. Dette vil igjen hjelpe leverandørindustrien. Dette er en verdikjede som henger sammen, og vi trenger kompetansen i disse bedriftene til det grønne skiftet og overgangen til fornybart, sier Solli.

Konkurs og oppsigelser

Hele reiselivet er i dyp krise på grunn av koronasituasjonen. Alle segmenter inkludert hotell, restaurant, uteliv, opplevelser, camping og bilutleie er rammet hardt.

-Mange reiselivsbedrifter har stengt dørene, og mange tusen ansatte er permittert. Noen steder vil det hjelpe at de får åpne dørene igjen og servere gjester. Andre steder, som i Hallingdal, er den viktigste sesongen, nemlig påsken, tapt for alltid.

-Nå er det storforventning til gjenåpning både i Oslo og andre stede. Etter at NHO Reiseliv presenterte en ny bransjenorm for håndtering av smitteverntiltak ved campingplasser sist uke, har flere fylkesleger gitt tommel opp for å ta imot gjester, så lenge campingplassene oppfyller kriteriene i den.

Se NHO Reiselivs bransjeveileder for campingplasser her

Se NHO Reiselivs bransjeveileder for servering her

Hallingdal og Romerike

Hallingdal er spesielt hardt rammet: 94 prosent av bedriftene her sier at der har opplevd lavere etterspørsel de siste 4 uker. Mer enn tre av fire bedrifter har likviditetsproblemer. Tre av ti sier at det er en reell fare for konkurs og 16 prosent oppgir at de ikke har likviditet til ansattes feriepengeutbetalinger. Ikke så mange er sagt opp ennå, men halvparten av bedriftene svarer at de har permittert folk.

Ullensaker og Nannestad merker også at næringslivet i kommunene er nært knyttet til flyplassen. Her er ledigheten på 18,7 prosent i Ullensaker og 16,9 prosent i Nannestad ifølge de siste tallene fra NAV Øst Viken.

Kompensasjonsordning og krisepakker

-Regjeringens kompensasjonsordning har hjulpet en god del av bedriftene i Oslo og Viken. Færre bedrifter melder om likviditetsproblemer i slutten av april i forhold til undersøkelsen vi gjorde 16. april. Kommunene har også laget egne krisepakker i samråd med NHO, LO og lokalt næringsliv. Det har også vært viktig, sier Solli.

-Mange av våre medlemmer har søkt og fått innvilget støtte. Vi er fortsatt imponert over hvor raskt dette ble igangsatt. Nå er vi opptatt av å sikre at ordningene blir relevant for enda flere, sier Solli.