NorZymeD - flaggskip for norsk enzymforskning

Publisert

Regiondirektør Gulbrandsen holdt innlegg og deltok på paneldebatt.

NorZymeD har vært et flaggskip for norsk enzymforskning, med et budsjett på 55 millioner kroner over fem år. Roald Gulbrandsen, regiondirektør i NHO Østfold og styreleder i fakultetet for kjemi bioteknologi og matvitenskap i NMBU, presiserte betydningen av næringsrettet forskning når han holdt innlegg under avslutningsmøtet til forskningsprosjektet.

NorZymeD, et av de store, næringsrelevante forskerprosjektene i BIOTEK2021, hadde avslutningsmøte i går i Vitenparken, Campus Ås. I prosjektet NorZymeD har man jobbet med å finne effektive enzymer for både landbasert og marin sektor. Biokatalyse brukes i økende grad av industriaktører, og det er stadig behov for flere og bedre enzymer. 

Prosjektet har hatt med de sterkeste fagmiljøene innen industriell bioteknologi, og den antatt sterkeste biobaserte industrien i Norge. BIOTEK2021 sitt mål var å bidra til nasjonalt samarbeid og være næringsrelevant. Prosjektet har vært viktig for utvikling av norsk bioøkonomi (utvikle enzymteknologi som øker verdiskapning fra norsk biomasse).

Regiondirektør og styreleder Roald Gulbrandsen holdt innlegg og deltok i paneldebatt under avslutningsmøtet til prestisjeprosjektet. Gulbrandsen la blant annet vekt på at forskningen må ha berøring med mål og strategier i næringslivet.

- Bedriftene må involvere seg tidlig, samspill og virkemiddelapparatet er tre viktige aspekter her, sier Gulbrandsen. 

- Næringsrettet innovasjon og forskning er avgjørende for nødvendig omstilling og for å skape nye arbeidsplasser, styrke konkurranseevnen vår og sikre framtidig verdiskaping, virkemiddelapparatet er en viktig del av dette, understreker Gulbrandsen. 

Trykk for å lese mer om NorZymeD.