Byrådet må spille på lag med bedriftene for å nå sine ambisjoner

Publisert

Byrådet i Oslo november 2019

Byrådet i Oslo november 2019. Foto: Sturlason.

-Det er helt avgjørende for Byrådet å få bedriftene med på laget for at vi sammen skal nå klimamålene. Bedriftene er og vil være en del av løsningen, skriver regiondirektør Nina Solli i Vårt Oslo.

-Først vil jeg gratulere Byrådet med en offensiv plattform som Oslo skal styres etter de neste fire årene. Byrådet har satt seg høye ambisjoner som vil påvirke byens bedrifter og næringsdrivende. NHO Viken Oslo representerer 3745 bedrifter med over 96 000 årsverk i Oslo. De har det til felles at de på én eller en annen måte må forholde seg til kommunale krav og tiltak.  Da er det viktig for meg å minne om betydningen av samarbeid og av å ta byens næringsdrivende med på råd i utformingen av tiltakene i Byrådserklæringen, skriver Solli.

-Bedriftene vil bidra, men trenger forutsigbarhet og tid til å områ seg for å møte nye krav. Bedriftene er og vil være en del av løsningen. Bare se på utslippsfrie byggeplasser.   

-Vi støtter Byrådets ønske om å utvikle markedet for gjenbruk av bygningsmaterialer gjennom å stille krav i kommunale bygg- og anleggsprosjekter. Vi setter oss gjerne ned sammen med dere for å diskutere hvilke krav dette bør være. Vi kan også bidra inn i arbeidet til den varslede strategien for sirkulær økonomi. Skal denne strategien lykkes, må bedriftene være med i utformingen av den.  

-Et annet tiltak er at det skal stilles krav om utslippsfri transport der dette er mulig. Vi mener at siste del av setningen, «der dette er mulig», er nøkkelen til suksess. Skal bedriftene bruke utslippsfrie kjøretøy, må kjøretøy tilpasset deres bruk og behov være tilgjengelige i markedet. Slik er det ikke alltid i dag. 

-Byrådserklæringen slår fast en tydelig ambisjon om å få flere i arbeid, noe vi støtter. Skal vi klare å finansiere velferdssamfunnet fremover, trenger vi å få flere i arbeid. Her har kommunen og bedriftene en felles interesse. Å få flere i arbeid vil gi flere gleden det er å ha en jobb å gå til. Det vil gi flere bedrifter tilgang på viktig arbeidskraft, og det vil gi flere inntekter i kommunekassen. Bedriftene vil gjerne bidra, men trenger gode og forutsigbare rammebetingelser, samt en kommune som både utdanner og kvalifiserer personer som bedriftene har behov for. 

-Byrådet vil også videreutvikle Oslomodellen. Vi går gjerne i dialog med dere på dette. For skal vi lykkes med å ta knekken på arbeidslivskriminaliteten, må det skje i samarbeid med de seriøse bedriftene. Det skal lønne seg å drive seriøst, og vi skal luke ut de useriøse. 

-Det er trist at Byrådet ønsker å avvikle alt samarbeid med private aktører som ønsker å utvikle byens velferdstilbud. Oppsalhjemmet er et godt eksempel på et tilbud som har vunnet internasjonal heder og ære mens det ble drevet av private. Jeg hadde ønsket at Byrådet ville sett gevinsten av samarbeid med private bedrifter i utviklingen av velferdstilbud til byens innbyggere.  

-La oss legge samarbeid mellom Oslo Kommune og private bedrifter til grunn. Det tjener byens innbyggere, bedrifter og politikere på.