Deltok i høring om Viken

Publisert

Viken består av de tidligere fylkene Østfold, Akershus og Buskerud.

- Gode tjenester til befolkningen og næringslivet bør stå i sentrum når politikerne skal vurdere hvorvidt Viken skal oppløses eller ikke, sa fungerende regiondirektør Benedicte Røer i Viken i fylkeskommunens høring om egen oppløsning.

17.desember la fylkesrådet frem en sak for fylkestinget med søknad til Stortinget om oppdeling av Viken. Nå behandles saken videre av fylkestinget og er på offentlig høring fram til 1. februar.

Avgjøres i slutten av februar 

Viken fylkesting inviterer Viken-samfunnet til å uttale seg om Viken og en eventuell deling, samt konsekvensene av dette. Fylkestinget skal gjøre vedtak 23. og 24. februar 2022 om det skal sendes en søknad til Stortinget om en oppløsning av Viken. Fylkesrådets innstilling anbefaler en oppløsning av Viken 

-Forrige uke var det høringsmøte der NHO Viken Oslo deltok. Vi vil også sende inn en skriftlig høringsuttalelse. Vi skal samarbeide med fylkeskommunen uansett om den heter Viken eller om det blir de gamle fylkene, men en oppløsning av Viken fylkeskommune har noen konsekvenser som vi påpekte i høringen, sier Røer. 

Alle høringssvarene finner du her 

Økonomiske konsekvenser 

-Det har blitt brukt 350 millioner kroner på å opprette Viken. Det vil koste inntil 440 millioner kroner å splitte opp igjen.  Det er viktig å vurdere om en ny omorganisering er den beste bruken av fellesskapets midler, eller om disse midlene kunne blitt brukt til å utvikle et bedre tjenestetilbud for innbyggerne og bedriftene, skriver NHO Viken Oslo i sin høringsuttalelse  

I Fylkesrådets innstilling (punkt 6) forutsettes det at kostnaden ved en oppdeling finansieres i sin helhet fra staten, og at staten sikrer at de nye fylkeskommunene får en sunn økonomi. 

Andre konsekvenser 

NHO Viken Oslo uttrykker bekymring for både kompetanse som kan gå tapt og for fagmiljøene som pådrivere i viktig arbeid i vårt område: 

«Utredningen peker på at en oppløsning av Viken vil kunne føre til tap av verdifull kompetanse i organisasjonen. Mange av medarbeiderne Viken har rekruttert, har søkt seg til stillingene fordi arbeidsgiver kunne tilby mer robuste fagmiljøer.» 

«Om åtte år skal FNs bærekraftsmål være nådd. Viken har tatt en lederrolle i bærekraftsarbeidet, noe som blir lagt merke til av andre fylker og kommuner. Et sterkere fagmiljø har vært en forutsetning for dette. Vi er bekymret for at bærekraftsarbeidet kan miste fart i en oppløsningsprosess hvor mye interne krefter må brukes på omorganisering».   

Viken utgjør en bo- og arbeidsmarkedsregion 

-Viken fylke består av mange bo- og arbeidsmarkeder som krysser kommunegrenser. Det samme gjelder for næringsklynger og samarbeid mellom bedrifter, kommuner og forskings- og innovasjonsmiljøer. En oppdeling til tre fylkeskommuner vil skape nye skillelinjer i disse bo- og arbeidsmarkedene, mener Røer og NHO Viken Oslo. 

-Dersom man deler opp Viken vil etter vårt syn være positivt om man beholder harmoniseringen av støtteordninger til næringsutvikling som Viken har begynt på, fremfor å gå tilbake til å ha mange ulike ordninger. Det vil også være viktig å ha et tett samarbeid med Oslo om areal- og samferdselspolitikk uavhengig av hvilken fylkesinndeling som blir resultatet av denne prosessen, understreker Røer.