NHO

Innhold

Familiebedrift med vind i seilene

Nyhet, NHO Viken Oslo

Publisert

Haugastøl Turistsenter

Gjennom 40 år har Eldbjørg Lien Kaupang og hennes familie vært vertskap og stadig utviklet tilbudet ved Haugastøl Turistsenter, som ligger et steinkast fra Rallarvegen.

Om vinteren tar kitere fra hele verden turen til Haugastøl, et av verdens beste områder for snøkiting. På sommeren kommer nordmenn i hopetall for å sykle Rallarvegen og nyte hjemmelaget mat.

I 40 år har Eldbjørg Lien Kaupang og ektemannen, og etter hvert to av barna, drevet og videreutviklet Haugastøl Turistsenter. Stedet fremstår i dag som et solid familiehotell med mye å by på.

-Det begynte med at svigermor bygde en dagligvarebutikk her. Etter at Terje og jeg overtok, har vi bygd opp hotellet, sten for sten, sier Eldbjørg.

Mannens byggeglede har vært drivkraften, sammen med Eldbjørgs kjærlighet til naturen og alle mulighetene den gir. I dag styrer datteren kjøkkenet, og sønnen tar seg av aktiviteter og markedsføring. Eldbjørg er daglig leder, mens Terje bygger, oppgraderer og vedlikeholder.

Klar rollefordeling

Tydelige ansvarsområder er svaret på hvordan de klarer å jobbe såpass tett på hverandre.

-Vi tråkker ikke i hverandres bed, konstaterer Eldbjørg.

Sønnen Bjørn, som er ansvarlig for sykkelutleie og kiteaktiviteten, er selv en av pionerene og seks ganger verdensmester i sporten. Datteren er kokk. Hun lager all mat fra bunnen av, med råvarer av beste kvalitet, helst kortreist.

-Vi leier tre parseller i en andelshage i Hol og får grønnsaker derfra. Vi har også et eget drivhus. Grønnsaker er en viktig del av kostholdet på Haugastøl, opplyser Eldbjørg. Familiens pizzeria har også blitt populær både blant hotellets gjester, hyttefolk og forbipasserende.

Kontinuerlig utvikling

Haugastøl Turistsenter ligger 1000 meter over havet, og består av 21 leiligheter. Stedet er åpent tre måneder om sommeren og tre måneder om vinteren. Sommersesongen starter rundt St. Hans. Den 23. september slutter sykkeltoget å gå, og da er sesongen over.

I månedene de har åpent, jobber Eldbjørg 16-20 timer i døgnet, syv dager i uka.

-Når du er driver en familiebedrift, er du nødt til å være til stede. Å være vertskap på et sted som dette krever mye kunnskap – om området, turmuligheter og lokal historie, sier hun.

I likhet med andre familiebedrifter har de stått på døgnet rundt, året rundt, og stadig utviklet hotellet og aktivitetstilbudet. Rallarvegen var de i sin tid med på å skape, sammen med vertskapet på Finse.

Miljøfyrtårn med kundene i fokus

Kundegrunnlaget er variert. Om sommeren kommer familier, vennegjenger, folk fra inn- og utland som vil oppleve naturen. Mange firmaer tar med seg kunder eller ansatte, har møter og seminarer og sykler ut for å oppleve Rallarvegen etterpå.

Eldbjørg har alltid vært opptatt av miljø. Bedriften var en av de første i kommunen som ble Miljøfyrtårn. De har to elbiler i bedriften, vannbåren varme i leilighetene, eget vann- og renseanlegg, og planlegger å installere solcellepanel.

-For oss er Haugastøl en livsstil. Det kommer masse trivelige gjester, det er det som gir meg energi. Å kunne bo på fjellet, ha det fritt, med naturen rundt oss, så tett innpå.

Tilgang på arbeidskraft

Noen av utfordringene ved driften er tilgang på arbeidskraft. Eldbjørg forteller at de har 25 ansatte på sommeren, mange er utlendinger og studenter. Hun opplever at det er krevende å få tak i ansatte.

-Folk kommer hit for å jobbe et par, tre måneder. De blir oppgitt over at de ikke får lov til å jobbe mer enn et visst antall timer, dager og helger. Det skaper problemer både for de ansatte, oss og gjestene, konstaterer Eldbjørg Lien Kaupang.

 Om Rallarvegen

  • Anleggsvei som ble anlagt omkring forrige århundreskifte i forbindelse med byggingen av Bergensbanen
  • Har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei
  • Starter på Haugastøl og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm
  • Ble åpnet som sykkelvei i 1974
  • Starter 1000 moh rett ved Haugastøl Turistsenter
  • Rallarvegen har ca. 25 000 besøkende i året

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: