Frankofil og kunnskapsrik EU-nerd

Publisert

Han er oppvokst i Tønsberg og Timbuktu og har hatt malaria ni ganger. Han imponerte kollegene fra første dag sine kunnskaper i seriøse diskusjoner så vel som i fredagsquizen. Og humoren hans får kolleger til å gapskratte. Møt vår nye medarbeider Johannes Gulbrandsen!

Johannes Gulbrandsen begynte i NHO Viken Oslo 1. september.

- Hvem er Johannes Gulbrandsen?

- 25 år, tredjegenerasjons-lærersønn men utdannet innen EU, internasjonal politikk og fransk, født i Oslo, men oppvokst i Tønsberg og Timbuktu.

- Hvordan vil du beskrive deg selv med tre ord?

- Entusiastisk, utadvendt og frankofil

- Hva skal du jobbe med i NHO Viken Oslo?

- Jeg er politisk rådgiver med hovedfokus på Oslo-området, noe som er en svært spennende oppgave i tiden vi går inn i nå. Oslo har særlig gode forutsetninger for å komme vellykket ut av store omstillinger som det grønne skiftet og digitalisering, og her vil NHOs medlemsbedrifter og jobbskapning spille en nøkkelrolle.

- Særlig viktig for meg vil det bli å bruke min kompetanse om EØS-avtalen og Norges samarbeid med EU som kun vil bli viktigere fremover. I tillegg har jeg og en rolle som ansvarlig for regionkontorets synlighet på sosiale medier, om du ikke alt følger oss, gjør det!

-Hva er god kommunikasjon?

-God kommunikasjon kan selvfølgelig være svært mye, men for meg handler det om god, autentisk, engasjerende formidling.

- Hvorfor gir det mening å jobbe i NHO?

- Idealisten i meg blir motivert av det jeg vurderer som viktigheten av at næringslivet lykkes innenfor grønn omstilling og internasjonalisering, to saker jeg er svært opptatt av. Pandemien har tydelig vist at det ikke nytter for enkeltland å isolere seg, eller løse globale problemer alene. Norge må samarbeide med resten av verden, og særlig Europa, for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn og bidra til å løse klimakrisen. Her spiller næringslivet unektelig en sentral rolle, og det er her jeg er svært motivert til å jobbe med

- På et mindre idealistisk nivå ser jeg også en stor personlig fordel i å arbeide i NHO Viken Oslo hvor jeg ser fram til å bli kjent med lokale medlemsbedrifter, deres rammebetingelser og forutsetninger. I tillegg til slik viktig innsikt har jeg allerede funnet stor glede i å arbeide med kompetente og dyktige medarbeidere som har tatt meg svært godt imot. 

- Hjemmekontor eller NHO-huset?

- NHO-huset uten tvil. Lydbok på trikken, smil fra kollegaer og utsikt mot Frognerparken slår hjemmekontoret 10 av 10 ganger.

-Nyheter eller Netflix?

- For noen år siden ville jeg sagt Netflix, men i nyere tid har jeg dessverre blitt mer og mer lik min far som hadde for vane å dra fram en papiravis da jeg var yngre og vi sammen så film på fredagskvelden. Vi skulle nylig på kino sammen og det eneste han kunne se var A-ha The Movie. Det ser mørkt ut for meg.

- Ferie på fjellet, ved sjøen eller i en storby?

- Hvorfor ikke Frankrike, landet som har alt?!

- Hva er det mest spennende du har opplevd i jobb-sammenheng?

- Som EU-nerd så er det uunngåelig å ikke tenke på dagen da jeg som fersk praktikant for UD i Brussel fikk være med på møte i Det europeiske råd og plutselig befant meg korte femti meter fra Emmanuel Macron, Angela Merkel, Mark Rutte og resten av EUs ledere. Jeg har også fått oppleve å delta i såkalte trilog-forhandlinger i Rådet, om Frontex og opprusting av Europas grenser.

- Jeg vil dog hevde at mine mest spennende arbeidsdager er foran meg, ikke bak.

- Hvilken kjent person har du møtt eller kunne du ønske å møte?

- Død eller levende? Avhengig av svaret er mitt svar enten Henri Charrière (forfatteren av Papillon) eller Martin Ødegaard.

- Hva gjør du når du skeier ut?

- Belgisk øl er i utgangspunktet ikke en utskeielse, men i Norge har det blitt det. Mellom absurde åpningstider, lange køer og mangedoblede priser har Vinmonopolet gjort det langt vanskeligere enn det fortjener å være å ta seg en ordentlig øl. Jeg spurte en gang en ansatt på Gulating om ikke de solgte belgisk øl, butikkmedarbeideren så både skuffet og fornærmet ut da han ga meg de nedslående nyhetene.