Håpet var gult, men det ble helsvart

Publisert

#205

#120.

- Arbeidsgivers lønnsplikt må ned fra ti til to dager, dette er vårt viktigste budskap nå, sier regiondirektør Nina Solli i NHO Viken Oslo.

NHO møter næringsminister og finansminister i dag.
 
Her er regnestykket som viser at forskjellen på to dagers lønnsplikt og ti dagers lønnsplikt utgjør nesten 14.000 kroner per ansatt for bedriften. NHO ber regjeringen om å dekke mellomlegget gjennom kompensasjonsordningen. 
 
10 dager: Tarifflønn hotell ca 190 kr ganger 1,27 (sosiale kostnader) ganger 7,1 timer (skift) ganger 10 dager: 17.132 kroner 
 
2. Dager: Tarifflønn hotell ca 190 kr ganger 1,27 (sosiale kostnader) ganger 7,1 timer (skift) ganger 2 dager: 3426,50 kroner 
 
-Siste runde med innstramminger har truffet veldig mange av bedriftene hardt. Vi opplever nå en motløshet som vi ikke har merket siden 12. mars i fjor, sier Solli.
 
-Håpet om at påskeuken skulle sette fart på omsetning er byttet ut med nye runde med permitteringsvarsel. Det er gått fra "svart til ravnsvart". 
 
-Folk er redde for å miste livsverkene sine. De er redde for å måtte stenge ikke for en uke eller to, men for godt, sier Solli.
 
-Det tydeligste kravet fra oss er å redusere arbeidsgivers lønnsplikt. Dette har vært vårt viktigste krav hele veien og det gjelder fortsatt. Vi har sagt at vi må gå fra ti til to dager. Det er store beløp for bedrifter som må betale lønn i ti dager når inntekten forsvinner fordi de ble nedstengt av sentrale myndigheter i løpet av få timer, sier hun.
 
-Dette er kostnader som setter arbeidsplasser i fare. På ett år har reiselivsnæringen mistet en av tre arbeidsplasser.  Antall overnattingsdøgn fra februar 2020 (før nedstengning) til februar 2021 er gått ned med nesten 60 prosent viser dagsferske tall fra SSB.
 

Skyhøye renter 

-Det andre kravet vi har er at nedbetalingstiden for utsatte skatter og avgifter må fordobles (minst). Utsatt betaling av skatter og avgifter kommer til å bli en kjempeutfordring for mange. Derfor må staten legge til rette for å minst doble nedbetalingstiden. Samtidig må forsinkelsesrenten staten krever reduseres kraftig. En rente på 8 prosent er blodpris i dagens marked, og høyere enn en normal kassakreditt i banken, sier Solli. 

-Den siste medlemsundersøkelsen fra NHO Viken Oslo utført 1. – 8. mars viser at nesten alle bransjer melder om stor omsetningssvikt. Verst er det innenfor overnatting og servering, men også transport og varehandel melder om stor omsetningssvikt, sier Solli. 

- Vi vet av vår undersøkelse at mange bedrifter er i en hardt presset situasjon. Nedstengningen forsterker dette. Jeg er svært bekymret for utviklingen fremover. 

Blomster visner og millioner går tapt 

-Det er kritisk for blomsterbutikkene i Viken. Det må fattes et unntak for blomsterbutikker i Viken, på lik linje med det som er innført i Oslo. Snittblomster er ferskvare og aktørenes varelagre kan ikke settes på lager for å selges ved en senere anledning. Dagligvarekjeder kan selge blomster, og det er derfor vanskelig å forstå at blomsterbutikker ikke kan holde åpent. Helsemyndighetene har så langt ikke villet gjøre unntak for dette. Det sa de senest i et møte i går, sier Solli.

-Bare i ukene som var framot påske stod det gule blomster for 100 millioner kroner i gartnerier rundt om som nå kanskje ikke blir solgt, sier Solli.