NHO

Innhold

Høyest søkning til yrkesfag til Buskerud og Østfold i vår region

Nyhet, Fagartikkel, NHO Viken Oslo

Publisert

Hvite hjelmer

Hjelmer

I 15 av 18 fylker er det størst søkning til yrkesfag, men ikke i Oslo, Akershus og Troms. Og i Buskerud og Østfold er det rundt 50 prosent søkere til studiespesialisering og til yrkesfag.

Dette viser en gjennomgang Worldskills Norge har gjort av tallene fra Utdanningsdirektoratet.

-Jeg kunne ønske meg at søkningen til yrkesfag var høyere i vår region fordi fagkompetanse er sterkt etterspurt, sier regiondirektør Nina Solli i NHO Viken Oslo.

-Det er en ørliten økning i søkningen til yrkesfag i Akershus og Oslo, det er bra. Men bedriftene hadde trengt at flere søkte seg til yrkesfag. Det er dessuten garanti om læreplass i flere bransjer både i Oslo og i fagene service- og samferdsel og byggfag i Akershus, så dette bør ikke være et hinder for de flinke elevene som ønsker å gjøre noe fagorientert, sier hun.

Buskerud: Buskerud fylkeskommune har mottatt 9 649 søknader om skoleplass og 1 300 søknader om opplæring i bedrift for skoleåret 2019/2020. 50,7 prosent søker yrkesfag i Buskerud. De mest søkte lærefagene er: Helsearbeiderfaget, elektrikerfaget og tømrerfaget.

Det er størst økning i antallet søkere innen tømrerfaget (+50), rørleggerfaget (+18) og helsearbeiderfaget (+17).

Østfold: Etter fristens utløp 1. mars har Østfold fylkeskommune mottatt over 10.600 søkere til videregående skole. Det er 50,1 prosent søkning til yrkesfag.

Søkningen viser en oppgang i søkere til idrettsfag, medier og kommunikasjon samt service og samferdsel, og en nedgang i søkingen til bygg- og anleggsteknikk, design og håndverk, elektrofag og studiespesialisering.

Akershus: 26 055 søkere til videregående opplæring i Akershus fylkeskommune

Aldri før har det vært flere søkere til videregående opplæring i Akershus som i år, da søknadsfristen gikk ut 1. mars. Fylket er delt. I Asker og Bærum søker 55 prosent studiespesialisering. Dette er en økning. På Romerike er det størst søkning til yrkesfag med 60,7 prosent. I Follo er det 44,9 som søker studiespesialisering. Det er det samme i som i 2018.

38,8 prosent søkte yrkesfag i Akershus. Det er en økning i søkningen til yrkesfag. Størst er økningen i søkning til bygg og anleggsteknikk.

Oslo: Totalt 18 701 søkere fra Oslo har søkt om videregående opplæring, til skole eller bedrift. De foreløpige søkertallene til videregående skole viser økt søkning til Vg1 yrkesfag. 27,6 prosent søker seg til yrkesfag i Oslo i 2019 mot 25 prosent i 2018. Samlet sett er det 220 flere søkere med ungdomsrett som har søkt Vg1 yrkesfag. Både Vg1 bygg- og anleggsteknikk, Vg1 elektrofag, Vg1 teknikk og industriell produksjon, Vg1 helse- og oppvekstfag og Vg1 service og samferdsel har flere søkere enn i fjor. 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: