Innstramming på innreise og på sosialt samvær

Publisert

Natt til onsdag denne uken innføres det strengere innreiseregler nasjonalt. Dette rammer blant annet byggebransjen.

Natt til onsdag denne uken innføres det strengere innreiseregler nasjonalt.

Natt til onsdag denne uken innføres det strengere innreiseregler nasjonalt. Årsaken er økt smitte i Europa.

-Bedriftene er svært bekymret for smittesituasjonen og tar sin del av ansvaret. Dersom det kommer smitte på en arbeidsplass, er det bedriftene og de ansatte det går utover, sier regiondirektør Nina Solli i NHO Viken Oslo.

Norge har nå det høyeste antall innlagte pasienter med covid-19 siden mai.

Nasjonale tiltak

Følgende nasjonale tiltak trer i kraft ved midnatt, natt til onsdag 28. oktober:

  • I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.
  • Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn 5 gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.
  • Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.
  • Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal ha en grense på maksimalt 50 deltakere.
  • Dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørs arrangement begrenses til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
  • Regjeringen foreslår å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

 

Forskriftsendringene trer i kraft kl. 24.00, natt til onsdag 28. oktober, og vil da bli publisert i sin helhet på Lovdata, opplyser regjeringen.

Innreiseregler og karantene
Den alvorlige smittesituasjonen i Europa øker risikoen ved dagens unntaksordning. Derfor vil regjeringen stramme inn dagens regler for arbeidsinnvandring:

  • Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. EU definerer røde land som land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 % i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. De kan dermed ikke begynne å arbeide før karanteneperioden på 10 døgn er gjennomført. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober. Endringen har ikke tilbakevirkende kraft.

  • Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Det tydeliggjøres også at arbeidsgiver skal legge til rette for avstand til andre når en er i fritidskarantene. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober. Endringene har ikke tilbakevirkende kraft.
  • Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gis i oppdrag å gå gjennom karantenereglene for å vurdere om det er behov for ytterligere presiseringer.


-Det er bra at grensene ikke stenges helt. Det er mange bedrifter i vår region som er avhengige av arbeidskraft fra utlandet – deriblant industri og byggevirksomhet. I byggenæringen kan de nye nasjonale reglene føre til utsettelse på prosjekter, forsinkelser av leveranser og dagsmulkter. I andre bransjer hører vi at bedriftene risikerer betydelig økte kostnader, sier Solli.

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes uttrykker bekymring for innstrammingene. Innstrammingene knyttet til karantenereglene for utenlandske arbeidstakere vil berøre byggenæringen i stor grad.

Nasjonalt er det rundt 250.000 arbeidstakere i den utførende delen av byggenæringen. Av disse er ca. 70.000 utenlandske arbeidstakere. Derfor vil de nye bestemmelsene ha stor innvirkning på næringens produksjon.

-Det er viktig med fortsatt god lokal testkapasitet. Smittesituasjonen i Europa er bekymringsfull. NHO sentralt har allerede god dialog med myndighetene. Det er jeg trygg på at vi skal ha fremover også. NHO Viken Oslo går gjerne inn i videre dialog på hvordan smitteverntiltakene kan innrettes på best mulig måte i kommunene i Viken og i Oslo kommune, sier Solli.

Hold deg oppdatert på Regjeringens korona-sider og på Arbinn.no