Kjære bedrift - ta inn en lærling!

Publisert

En ung mann sager.

Ta i mot en lærling.

Selv om mange allerede har fått læreplass, så er det behov for flere læreplasser både hos eksisterende og nye lærebedrifter i Buskerud, Akershus, Østfold og Oslo.

- Jeg oppfordrer gjerne bedriftene til å ta inn lærlinger. Det er en fin måte å få faglært arbeidskraft på. Det er ikke bare lærlingen som læres opp, en lærling bidrar til læring også hos bedriften da nye, unge øyne ofte ser på ting på en ny måte, sier regiondirektør i NHO Viken og Oslo, Nina Solli.

Hvert år på denne tiden er det hektiske dager med formidling av søkere til læreplass. Både bedrifter, opplæringskontor og ikke minst fylkeskommunene er særlig aktive nå. Buskerud har formidlet over 1000 læreplasser og Akershus over 1200 læreplasser allerede.

Hvis vi kun ser på tallene fra førsteinntak til videregående skole og Utdanningsdirektoratets tall fra 15. juli, lå Buskerud langt foran både Akershus og Østfold. Da hadde 81,9 prosent av søkerne med ungdomsrett fått tilbud om læreplass i Buskerud. Men oppdaterte tall av 20. august fra Akershus fylkeskommune viser at Akershus har gitt tilbud om læreplass til 84,5 prosent av søkerne. Det er langt over fjorårets tall.

-Næringslivet i Viken og Oslo har stort behov for faglært arbeidskraft. Våre medlemsbedrifter melder at de i dag må si ifra seg oppdrag på grunn av mangel på denne typen kompetanse. Samfunnet går derfor glipp av viktig verdiskaping og arbeidsplasser når vi ikke klarer å utdanne nok faglært arbeidskraft, sier Solli.

Det er næringslivet som står for majoriteten av alle løpende lærekontrakter. Mange bedrifter  har  allerede en høy andel lærlinger blant de ansatte. Det er flest små og mellomstore bedrifter i Norge. En liten bedrift har gjerne eier eller leder selv i produksjonen. Å følge opp en lærling kan da være en balansegang, med tanke på å opprettholde produktivitet og lønnsomhet.

-Vi møter mange engasjerte lærebedrifter i hele regionen. Disse bedriftene ser fordelen ved å satse på lærlinger. De tenker langsiktig på eget -og bransjens rekrutteringsbehov. Samtidig mener nok flere at de også tar et samfunnsansvar ved å være lærebedrift. Uansett beveggrunn, deres innsats og dedikasjon som part i opplæring av fremtidens arbeidskraft er imponerende! sier Solli.

Målet er at alle kvalifiserte søkere skal få læreplass. Det er en krevende øvelse. Antall skoleplasser skal passe med antall læreplasser. Søkerne har også individuelle preferanser for hvor de vil ha læreplass, hvilken bedrift de helst vil være lærling hos og hvilken type fagbrev de vil ha. Det er ikke enkelt å få tilbud til å møte etterspørsel. Hovedregelen er likevel at elever som står i alle fag, har gode norskkunnskaper og lavt fravær, de får læreplass.

-NHO Viken Oslo sender gjerne en oppfordring til virksomheter som ikke er lærebedrift eller har lærling per i dag. Din virksomhet kan nå være med å utgjøre stor forskjell for en ungdom på vei mot et framtidig arbeidsliv, avslutter Solli.