Kommunenes sikkerhetsventil innen eldreomsorgen

Publisert

Administrerende direktør Richard Skaar Thorsrud i Skaar Omsorg. Hans firma driver åtte sykehjem på Østlandet med til sammen rundt 200 sykehjemsplasser.

Administrerende direktør Richard Skaar Thorsrud i Skaar Omsorg. Hans firma driver åtte sykehjem på Østlandet med til sammen rundt 200 sykehjemsplasser.

- Hvis eldreomsorgen er et damplokomotiv, er vi kommunenes sikkerhetsventil som tar unna når trykket blir for stort, sier Richard Skaar Thorsrud i Skaar Omsorg.

Lierbaserte Skaar Omsorg eier og driver åtte private sykehjem i Viken og Oslo under merkenavnet Villa Skaar.

Administrerende direktør Skaar Thorsrud er fjerde generasjon i familieforetaket. Oldefaren startet virksomheten for 60 år siden, da Oslo kommune ønsket seg sykehjemsplasser ute på landet. Han så et klart behov for å tenke annerledes i eldreomsorgen. Skaar Thorsrud ser samme behov i dag, og deler oldefarens filosofi om hvordan et sykehjem skal drives.

Oslo kommune hadde i sin tid rammeavtaler med 84 private sykehjem utenfor byen. Skaar Omsorg driftet 11 sykehjem på det meste, men tallet gikk gradvis nedover på 70 og 80 tallet. I 2004 sa Oslo kommune opp avtalen, og selskapet selger nå enkeltplasser til flere ulike kommuner.

-I dag er Fagertun Sykehjem på Gran og våre Villa Skaar-sykehjem de eneste som er igjen av de 84 private, sier Richard Skaar Thorsrud, som mener de private sykehjemmene er et viktig supplement til de offentlige.

Uforutsigbarhet er en hovedutfordring

-Kommunene henvender seg til oss hvis de har utfordringer de selv ikke kan imøtekomme. Enten fordi det er fullt på deres egne hjem, eller fordi brukeren er for krevende til at kommunen selv klarer å håndtere situasjonen selv. Vi har spesialkompetanse utover hva kommunene har, sier Skaar Thorsrud, som legger til at manglende forutsigbarhet for når og om det blir bruk for dem er en stor utfordring.

Derfor klorer han seg fast, til tross for lavt prosentbelegg i inneværende år. Han vet at det blir stort behov fremover når eldrebølgen slår inn over oss for alvor.

Mange kommuner ikke klare for eldrebølgen

-På grunn av eldrebølgen vil vi trenge 30.000 nye sykehjemsplasser i Norge fram mot 2030. Ikke alle kommunene er godt nok forberedt, erfarer han. -Aldri før har så få fått tilbud om plass på sykehjem som nå. Samtidig stiger antall demente med rundt 40.000 i samme periode. Vi har også fått en ny gruppe sykehjemsbeboere; våre nye landsmenn, som begynner å benytte tilbudet. Samtidig blir det stadig færre pårørende per person.  

Mangel på valgmuligheter

Skaar Thorsruds drivkraft er å bidra til bedre eldreomsorg i Norge. Han mener Norge er et land som er preget av at vi har et umodent marked, med ett produkt og ett tilbud.

-Maktforholdet blir skjevt med tanke på at det er de eldre som er kunden. Måten vi behandler mennesker på i livets siste fase er hårreisende. De eldre bør få større innflytelse og mer eget brukervalg. Vi har «fritt sykehusvalg». Tenk om vi også kunne ha fått «fritt sykehjemsvalg».

-Skal du booke tre døgn på hotell, har du en rekke valgmuligheter: Høyfjellshotell, spa, historiske hotell, byhotell, familiedrevne, luksushotell og langt enklere varianter. Skal du bo tre år på sykehjem derimot, har du ingen valgmuligheter. Jeg ønsker meg langt mer fokus på brukervalg og kvalitet, sier den engasjerte sykehjemsbestyreren.

Tar ikke ut utbytte

Skaar Omsorg tar ikke ut utbytte. Selskapet, som er et AS, har som strategi at alt overskudd går tilbake til drift og utvikling av sykehjemmene. De har en filosofi hvor de retter blikket mot det som er friskt hos hver enkelt beboer, ser på årsakene til det som skaper problemer og jobber mer forebyggende. Deres erfaring er at varierte og spennende aktiviteter, frisk luft, hjemmelaget mat og en koselig atmosfære ofte er viktigere enn medisiner. Virksomheten har små sykehjem, med 25-30 beboere, og mener selv at det er det absolutt beste.