Koronaviruset: Råd til bedrifter

Publisert

Oslo Lufthavn - Internasjonal avgang

Oslo Lufthavn Foto: Aksel Jermstad.

NHO anbefaler bedriftene til enhver tid forholde seg til de rådene som helsemyndighetene gir.

Ajour per 02.03.20:

Oppdaterte råd fra relevante myndigheter og Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) finner du her:

Sykepenger ved mistanke om virus

Plikter bedriften å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden til medarbeidere som ikke kan jobbe på grunn av mistanke om virus? Rett til sykepenger/plikt for arbeidsgiver til å utbetale slike, reguleres av folketrygdloven. Grunnvilkåret er at vedkommende er arbeidsufør på grunn av sykdom. Det betyr at rett til sykepenger avhenger av den enkelte ansattes helsemessige situasjon.

NAV har vurdert sykepengeregelverket i forhold til situasjoner som kan oppstå. Vær oppmerksom på at det ikke utbetales sykepenger uten at foreligger legeerklæring.

I korte trekk legger NAV følgende til grunn når det gjelder sykepenger:

  • Man kan ha rett på sykepenger dersom man etter en faglig vurdering av legen har, eller antas å ha, en smittsom sykdom av betydning for folkehelsen.
  • Det samme gjelder dersom kommunelegen nedlegger forbud mot at en arbeidstaker utfører arbeid på grunn av smittefare.
  • For å ha rett på sykepenger må man ha en sykmelding.
  • Forutsetningen er at man tar kontakt med lege. Dette gjelder også ved isolasjon i karantene.

Dersom en person isolerer seg uten at dette er vurdert nødvendig av lege, vil det ikke oppstå sykepengerettigheter.

Regelverket for sykepenger (nav.no)
Sykepenger - temaside for NHOs medlemmer (arbinn.no)

Kan bedriften bruke permittering som følge av koronaviruset?

Bedrifter som opplever ulike typer forstyyelser i produksjonen grunnet viruset, kan i gitte tilfeller benytte permittering. Permittering forutsetter at det foreligger en "saklig grunn", som gjør at bedriften ikke kan sysselsette arbeidstakerne på en økonomisk forsvarlig måte.

 Koronaviruset kan gi opphav til ulike driftsforstyrrelse og dermed gi grunnlag for permittering fordi arbeidstakerne ikke kan sysselsettes, f. eks:

  • At bedriften får ikke levert nødvendige råvarer eller leveringen blir forsinket slik at produksjonen begrenses eller stoppes
  • At det oppstår arbeidsmangel fordi bestillinger stopper opp, kundene uteblir, eller fordi prosjekter og leveringer utsettes i tid.
  • At kunder avslutter oppdrag før tiden eller kansellerer allerede inngåtte kontrakter.

Bedriften må vurdere konkret om det foreligger grunnlag for permittering. Vi anbefaler våre medlemmer å kontakte sin landsforening for råd dersom de er i tvil. Se også arbinn.no (for medlemmer av NHO)

Kan bedriften permittere som følge av at ansatte har hjemmekarantene og/eller flere ansatte er syke?

Dersom nøkkelansatte eller flere ansatte blir satt i karantene / blir syke kan dette innebære at øvrige ansatte ikke kan sysselsettes på en økonomisk forsvarlig måte. I slike tilfeller kan det være grunnlag for å iverksette permittering av hele eller deler av den resterende arbeidsstokken. Bedriften må bl.a. vurdere om det vil være mulig å opprettholde forsvarlig drift gjennom å omdisponere arbeidskraften for en midlertidig periode.  

Hvilke frister gjelder ved permittering?

 Etter Hovedavtalen LO-NHO er varslingsfristen 14-dager, men ved såkalte uforutsette hendelser kan fristen kortes ned to dager. Bedriften bør som utgangspunkt forholde seg til 14-dagers fristen, men dersom det oppstår en uforutsett situasjon som gjør det nødvendig å helt eller delvis innstille driften, kan det permitteres med to dager. Eksempelvis kan dette være tilfellet dersom det oppstår akutt råvaremangel, en kunde må avslutte eller utsette oppdrag som følge av koronaviruset, flere ansatte får påvist smitte slik at øvrige ansatte ikke kan sysselsettes og driften derved må innstilles helt eller delvis.

 Bedriften må huske på å overholde reglene om forutgående drøftelser med tillitsvalgte. Bedriften og de lokale partene kan bli enige om hvordan den enkelte skal varsles, f.eks. e-post, intranett oppslag, men blir man ikke enige, må den enkelte gis et skriftlig varsel.

Bedriften må vurdere konkret om det foreligger grunnlag for kortere varslingsfrist.

Vi anbefaler våre medlemmer å kontakte sin landsforening for råd. Se også arbinn.no (for medlemmer av NHO)

Må bedriften betale lønn til en ansatt som blir satt i karantene under eller etter en tjenestereise og dermed ikke kan returnere til arbeidet?

Blir en ansatt satt i karantene i forbindelse med en tjenestereise, så vil utgangspunktet være at arbeidsgiver har risikoen for arbeidstakers lønnstap.

Arbeidstaker kan i gitte situasjoner ha krav på sykepenger. Se nærmere om dette på nav.no

Håndtering av ansatte som har vært i områder med virus

Flere private virksomheter iverksetter nå egne initiativ for å forhindre spredning, melder NSR. De ser et behov for å fremme viktigheten av at ikke desinformasjon, eller rykter om koronaviruset, påfører næringslivet unødvendige økonomiske tap.  NSR anbefaler at bedriftene følger rådene som helsemyndighetene gir, knyttet til medarbeidere som har vært i utsatte områder. 

Noen bedrifter har valgt å be ansatte som har vært i områder hvor viruset er påvist om å være hjemme. Her står selvfølgelig hver bedrift fritt til å finne de løsningene som passer for sin drift. Det er naturlig nok forskjell på en bedrift som kan legge til rette for hjemmekontor versus en bedrift hvor fysisk tilstedeværelse er nødvendig. Vi vil presisere at helsemyndighetene sitter på ekspertisen her, og det viktigste er å følge deres anbefalinger. Vi anbefaler å ha en god dialog med de ansatte og tillittsvalgtapparatet.

 En ansatt ønsker å endre sin ferie som følge av smittefare i ferielandet. Har vedkommende rett til det?

 Dersom tidspunktet for ferie allerede er fastsatt, kan vedkommende ikke kreve å få denne endret. Dersom bedriften og den ansatte enes om en endring, er dette selvsagt i orden.

Har ansatte som ikke møter på jobb etter ferien som følge av at de sitter "karantenefast" i ferielandet gyldig fravær?

En slik uforutsett situasjon vil innebære gyldig fravær. Med mindre det er gjort særlige avtale i arbeidsforholdet, kan arbeidstaker imidlertid ikke kreve lønn under fraværet.

Imidlertid kan situasjonen innebære rett til sykepenger. 

Nav legger til grunn at hvis en person isoleres på reise i utlandet med mistanke om smitte av koronavirus, kan personen ha rett til sykepenger. 

Forutsetningen er at vedkommende har hatt dialog med lege, for eksempel på telefon, og at legen har vurdert det som sannsynlig at symptomene som er oppgitt kan være koronavirus. 

Kan arbeidsgiver pålegge ansatte å reise på tjenestereise til utsatte områder?

Arbeidsgiver må først og fremst følge myndighetenes reiseråd slik at man ikke kan pålegge reiser til områder der dette er frarådet. 

For øvrig må arbeidsgiver i utgangspunktet kunne pålegge den enkelte å reise. Imidlertid anbefaler vi våre medlemmer å ha en god dialog med sine ansatte, og vurdere alternativer til reisen der den ansatte har saklige motforestillinger. 

 Hvor kan man reise? 

Folkehelseinstituttet råder nordmenn til ikke å reise til Hubei-provinsen (herunder Wuhan by) grunnet utbredt smittespredning i denne provinsen. Formålet med rådet er å redusere faren for at nordmenn smittes og tar med seg viruset hjem til Norge.

Videre fraråder norske myndigheter ved Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til fastlands-Kina på grunn av effekten spredningen av koronaviruset har på samfunnet i Kina generelt. Situasjonen vurderes fortløpende.

Utenriksdepartementet utsteder reiseråd basert på en samlet vurdering av situasjonen for reisende i landet som følge av virusutbruddet. Reisende bør følge med på UDs reiseinformasjon og nyheter, da situasjonen kan endre seg raskt.  

Reiseråd nytt coronavirus (nsr-org.no) 


Hvordan behandle reisende fra områder med utbrudd?

Folkehelseinstituttet har laget anbefalingene til de som arbeider med reisende fra områder med utbrudd av viruset.  Dette er ikke minst aktuelt for turistnæringen. 

Råd til personer som i yrkessammenheng kan komme i nærkontakt med personer som har vært i områder med utbrudd av nytt koronavirus (folkehelseinstituttet.no)  

Ved spørsmål om ovennevnte, kontakt NHO pressetelefon: 48022800

Vi oppdaterer denne saken forløpende.