Mørkt i næringslivet i Oslo og Viken

Publisert

Stengte serveringssteder i november 2020 - Schrøder i Oslo.

Stengte serveringssteder i november 2020 - Schrøder i Oslo.

- Det er dårlig nytt at stadig flere melder om sviktende etterspørsel og kansellerte ordrer. Omsetningstap og konkursfrykt er blitt hverdagen i deler av reiselivet , sier regiondirektør Nina Solli.

Hun mener ordrebaserte næringer, som blant annet bygg, anlegg og maritim sektor, nå har behov for at staten, fylkeskommunene og kommunene gjennomfører og forserer sine investeringer for å holde aktiviteten oppe.

- Dette er noe politikerne som nå sitter og forhandler om statsbudsjettet neste år må ta inn over seg. Det bør i hvert fall ikke stå på nødvendige bevilgninger til å sette i gang gryteklare offentlige prosjekter som for eksempel veier og skoler, sier Solli.

Reiselivet

- Tallene fra reiselivet i Oslo er særlig dystre. Sju av ti serveringssteder i Oslo oppgir at det er en reell fare for konkurs, sier Solli.

NHO Reiselivs analyse er at krisen i reiselivet har gått fra vondt til verre.  

Konkursfrykt, oppsigelser, omsetningstap og nedstenging preger svarene i den aller siste medlemsundersøkelsen til NHO. Siste medlemsundersøkelse ble avsluttet 23. november.  Av bedriftene i Oslo og Viken var det henholdsvis 510 og 673 bedrifter som svarte.

Konkursfare i serveringsbransjen - verste vi noengang har sett

- Gardermoen  og virksomheter knyttet til reisevirksomhet rundt flyplassen merker også svært godt koronapandemien, sier Solli.

-Vi må dessverre ta høyde for at krisen i næringslivet vil pågå en god stund til. Bedriftene er avhengig av større forutsigbarhet enn vi har hatt til nå, sier Solli.

- Så må vi bare sette vår lit til at de skjerpede smitteverntiltakene virker – og at vi alle følger dem. Det er det som i første omgang må til for å endre dette dystre bildet, sier Solli.