Oppklaring og gode tips for bedriftene i Viken-Oslo på webinar om korona

Publisert

NHO Viken Oslo hadde webinar med over 500 påmeldte medlemsbedrifter om nye smitteverntiltak. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen.

- Klarer vi å gjennomføre de nye reglene kan vi få en mer normal jul for oss alle, sa byrådsleder Raymond Johansen på et webinar hos NHO Viken Oslo 2. november.

- Det har vært mye forvirring etter at de nye koronareglene som kom siste uken i oktober.  Dette er alvorlig for bedriftene da allerede 52 prosent av disse har mistet ordre eller bestillinger som følge av de strengere reglene.  Primært blir reiselivsbransjen rammet hardest, men kanskje ikke alle politikere er klar over at det er nå er hele bredden av bedrifter dette handler om, sa NHOs regiondirektør Nina Solli.

Byrådsleder Raymond Johansen forsto bedriftene godt.  Men han måtte minne om at det har vært en dramatisk økning i smitten de siste ukene, særlig i Oslo. 

- Dette skyldes i stor grad arbeidsinnvandring, der kontrollen nå riktignok er blitt skjerpet.  Det var derfor nødvendig med strengere regler for alle i Oslo, også for bedriftene.  Vi må få ned mobiliteten, vi må treffe færre folk og vi må bruke munnbind når vi ikke klarer å holde en-meteren. 

Han presiserte at man bare kan møte ti mennesker i løpet av en uke, men dette kommer i tillegg til de man bor sammen med, de man møter på jobb og de man møter innen idrett og kultur når man følger reglene der.  Det betyr altså at man i jobbsammenheng kan møte flere enn ti kundekontakter, for eksempel.  I offentlige sammenhenger er det uansett ikke lov å samle flere enn 50 personer samtidig når det er faste seter og alle regler for avstand, munnbind og håndvask blir fulgt.  Uten faste seter er grensen 20 personer.

NHO vil lage en mer konkret veileder som blir sendt alle bedriftene for å gjøre dette enda tydeligere og også spørsmålet om hjemmekontor.

Raymond Johansen mente at kompensasjonsordningen må bli langt bedre for alle bedriftene som er rammet, ikke bare for de innen reiseliv.  Han mente behovet for støtte til utsatte bedrifter i Oslo er nå enda større enn det var for bedriftene innen oljenæringen i Rogaland for fire, fem år siden under det store oljeprisfallet.  – De fikk en bedre kompensasjon, da må våre bedrifter i Oslo få en minst like god ordning med en kompensasjon på 80 prosent, slo han fast.

NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, gjorde det klart at hjemmekontor er hovedregelen for alle ansatte i Oslo – så langt det lar seg praktisk gjennomføre. 

- Til en viss grad må vi også gjennomføre fysiske møter mellom de ansatte både av faglige og sosiale grunner.  Disse møtene trenger vi ikke å arrangere hver uke, men av og til er det nødvendig. 

For å motvirke for mye isolasjon foreslo Nina Melsom at bedriftene kan gi ansatte gavekort slik at de kan møte kollegaer under ordnete former på byens kafeer.  Det er bra for de ansatte, men også viktig for arbeidsplassene her i byen. 

NHOs medlemsbedrifter ønsker å følge reglene og de ønsker sterkt å redusere smitten.  Men nå rammes de av forvirring.  Derfor var Nina Melsom glad for oppklaringen på flere punkter fra Raymond Johansen. 

– NHO vil at utsatte bedrifter i hele bredden av næringslivet må få kompensasjon og den ordningen må vare inn i 2021.  Kompensasjonsgraden må øke fra 50 til 70 prosent og taket for kompensasjon må heves til 80 millioner kroner i måneden.  I tillegg må vi få en tett dialog med myndigheten, også før nye tiltak blir iverksatt.