Over 200 speed-dates med stortingskandidater

Nyhet, NHO Viken Oslo

Publisert

Gunn Helen Hagen fra Norges Varemesse forklarer Vesnstres Solveig Schytz og Krfs Ida Lindtveit Røse om hvor store ringvirkninger Norges Varemesse gir i forhold til arbeidsplasser.

-NHO Viken Oslo har hatt et høyt tempo i valgkampen. På våre politiske verksteder har det blitt til sammen 230 speed-dates mellom bedrifter og politikere, sier regiondirektør Nina Solli regiondirektør i NHO Viken Oslo.

"På den første daten er det viktig hvem som tar regninga. Det slipper vi å lure på når det er NHO som tar regninga". Sverre Myrli, Ap

-Det vi ønsker med disse speed-datene er å formidle budskapet om jobbskaping og hvordan politikerne kan legge til rette for dette. Hva trenger bedriftene i vår region for å kunne skape flere jobber? For vi må ha flere jobber i privat sektor for å finansiere velferden vår, sier Solli.

Temaene for samtlige politiske verksteder var grønn omstilling, samferdsel, kompetanse,

-Jeg er imponert over hvor mange bedrifter som hadde anledning til å stille opp på dette. Takk til dem alle! For dem har dette vært en gylden anledning til å møte politikerne som vil forme politikken i landet vårt framover. Det var en mulighet man må gripe, sier Solli.

Axxe fra Halden, Borregaard fra Sarpsborg, GE Healthcare fra Oslo, Dynea fra Lillestrøm og Kristin Claudi fra Drammen Papir Engros var bare noen av de mange bedriftene som deltok. 

Bedriftene sitter med løsningene på politikernes problemer
– Vår sektor er en betydelig utslippskilde, både direkte og indirekte. Samtidig sitter vi på de mest bærekraftige løsningene som virkelig kan være med på å skape en forskjell. Det ønsker vi at politikerne får kjennskap til, sier administrerende direktør i Skanska, Ståle Rød.


Rød deltok på politisk verksted i regi av NHO Viken Oslo nylig. Stortingskandidatene i Oslo fikk diskutert klimaløsninger med Skanska-sjefen og knyttet kontakt.
- Nå har vi lært at bedriftene sitter med løsningen på det grønne skiftet sa Haitham El-Noush fra SV på det politiske verkstedet i Akershus.


-Vi politikere må date mye mer, parerte Frps listetopp i Akershus, Hans Andreas Limi. Rødts Stein Stugu sa seg for første gang helt enig med Frps kandidat.

– Jeg opplevde det som et positivt møte, og at politikerne var genuint opptatt av å lære og forstå de problemstillingene vi brakte på bordet. Det jeg fokuserte på var bærekraft og det grønne skiftet. Jeg mener at bygg og anleggssektoren har fått alt for liten plass i den politiske debatten om klimaløsninger, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska  etter møtet med Oslo-politikerne til nettstedet Bygg.no.

Skanska-sjefen diskuterte klimaløsninger med Oslo-politikerne

Østfold

I Østfold møtte bedrifter fra hele fylket. Listetopper fra Høyre, Ap, Mdg, Sp, Venstre, Frp og Krf prioriterte denne speed-daten. De var enige om at det hadde vært interessante samtaler om viktige temaer. Betydningen av yrkesfag var bare et av temaene som engasjerte.

Les mer hva Sarpsborg Arbeiderblad skrev om speed-daten.

Buskerud

Kompetanse og yrkesfag var også høyt på agendaen da bedriftene og politikerne møttes til speed-date i Drammen. Vegard Jelstad i Krøderen Elektro var tydelig på at det må tas grep for å få ungdom til å velge yrkesfag og at alle ikke trenger å ta høyere utdanning.

– Vi må få utdannet nok norske håndverkere. I Hallingdal er det fortsatt mange håndverkere, men i Drammen utdannes det nesten ikke håndverkere. Jeg sitter litt med følelsen av at det ikke er riktig å være håndverker i Drammen, sa han til Drammens Tidende.

Andritz Hydros direktør, Kjetil Toverud, var opptatt av å fornye vannkraften og formidlet dette til politikerne:

-Kraftstasjonene våre er 25 år eller eldre. En fornying kan gi oss mye kraft. Dette må vies økt oppmerksomhet. Det er viktig også for å opprettholde kompetansen blant ingeniørene, sa Toverud.

Akershus

I Akershus var oppmøtet rekordstort med hele 14 politikere og 11 bedrifter. Både stortingspresidenten og finansministeren stilte. Det samme gjorde sentrale politikere fra partier helt fra Frp til Rødt.

-På tradisjonell dating skal man helst ende opp med en, men dette var bra! Sa Sigbjørn Gjelsvik fra Sp. Sverre Myrli fra Ap var enig:

-På den første daten er det viktig hvem som tar regninga. Det slipper vi å lure på når det er NHO som tar regninga.

Kristoffer Robin Haug fra Mdg sa at han etter speed-date med bedriftene har fått med seg en lang to-do-liste til videre politisk arbeid.

Videoer om jobbskaping fra 13 stortingskandidater

Vil du vite mer om hva stortingskandidatene vil gjøre for tilrettelegge for jobbskaping? NHO Viken Oslo ba listetoppene for samtlige partier som er representert på Stortinget i Akershus, Buskerud, Oslo og Østfold sende inn en kort video om dette. Tretten kandidater prioriterte dette.

Her kan du se mer om hva de lovet

Filmene fra kandidater som Guri Melby, Jan Tore Sanner, Une Bastholm og Masud Gharahkhani – for å nevne noen – finner du på NHO Viken Oslos Facebookside