Over 250 bedrifter kom på webmøte om gjenåpning og kollektivtransport

Publisert

#205

Nina Solli leder webinar om gjenåpning etter korona.

Regjeringen oppfordret arbeidsgivere til å tilrettelegge for at halvparten så mange bruker kollektivtransport i rushtiden. NHO Viken Oslo tok derfor initiativ til et webmøte med Ruter og byrådsleder Raymond Johansen. Det var det stor interesse for.

-Oslobedriftene har vært igjennom store utfordringer gjennom koronakrisen. Større byer har større problemer. Særlig reiselivet i Oslo har merket krisen. Vi i NHO har vært opptatt av å gjenåpne samfunnet igjen, men å samtidig ivareta smittevern, sier regiondirektør i NHO Viken Oslo Nina Solli.

Hold ut!

En forsiktig gjenåpning av samfunnet og holde hjulene i gang samtidig som vi fortsatt må begrensninger. Inntil videre skal arbeidsgiver tilrettelegge slik at folk fortsatt kan ha hjemmekontor. Dette oppfordrer vi alle private og offentlige arbeidsgivere i Oslo til å gjøre det samme. Vi vil at færrest mulig tar kollektivtransport, sa Raymond Johansen.

-Det er kapasiteten i kollektivtransporten som begrenser dette, Jeg er veldig glad for at regjeringen kom med denne anbefalingen. Avstand er viktigere, sa Johansen.

-Folk kan komme på kontoret hvis de sykler eller går til jobb og holder avstand på jobb. Alt er ikke som før. Vi har sett at smitten kan eksplodere igjen. Hold ut, vi skal klare dette! sa Johansen.

Hvordan unngå en stappfull buss?

-Ruter hadde allerede en kriseplan da koronakrisen kom. Og Oslo som storby pekte seg ut. Vi var tidlig enige om at vi måtte prioritere de som hadde en samfunnsviktig funksjon. Vi kan ikke risikere at de som skal på jobb på et sykehus kommer på en stappfull buss fordi folk skal på stranda. Det opplevde vi i sommer, sa administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen.

-Fordelingen i passasjerer er god i morgenrushet, men vi ser utfordringer på ettermiddagen. Kapasiteten er sprengt da. Vi var i ferd med å få en smittevernsituasjon der folk begynte å gi blaffen fordi det var umulig å overholde smittevernsbestemmelser i kollektivtrafikken. Dette smittet over på resten av samfunnet og.

-Vi i Ruter har utviklet ruterappen slik at man kan se hvilke avganger som er mest belastet. Da kan man unngå disse, sa Reitan Jenssen

NHO har laget verktøy for medlemsbedrifter for å kartlegge arbeidsreiser. Det finner du her

Les mer om gjenåpning og hva arbeidsgiver må tilrettelegge for på Arbinn.


Bakgrunn

På regjeringens pressekonferanse 7. august 2020 uttalte Helse- og omsorgsministeren følgende:

-Arbeidsgivere oppfordres til å tilrettelegge for at halvparten så mange bruker kollektivtransport i rushtiden. Regjeringen oppfordrer i den sammenheng alle som har mulighet til å gå eller sykle til jobb, og det oppfordres også til å bruke hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid når det lar seg gjøre. Hensikten er å redusere smittefare ved å redusere antallet mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig, slik at det blir trygt for dem som må ta bussen og banen i rushtiden.

De grunnleggende smitteverntiltakene er:

  • Syke personer skal holde seg hjemme
  • God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
  • Kontaktreduserende tiltak

Munnbind bør benyttes ved kollektivreiser i, til og fra områder i Oslo og Indre Østfold:

  • Anbefalingen gjelder kun for situasjoner der den reisende ikke kan opprettholde minst en meter avstand til andre passasjerer.
  • Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind.
  • Munnbind bør være av typen kirurgisk munnbind, eller tøymunnbind som tilfredsstiller anbefalingene til Standard Norge for munnbind til bruk i det offentlige rom
  • Anbefalingen er i første omgang tidsbegrenset til 17. - 31. august.