NHO

Innhold

Over halvparten av bedriftene i Oslo og Viken har foretatt permitteringer

Nyhet, NHO Viken Oslo

Publisert

#205

#120

-Den alvorlige situasjonen har satt seg. Akkurat nå har vi et næringsliv som trenger hjelp raskt. På kort sikt trenger bedriftene offentlig hjelp for at folk fortsatt skal ha en jobb å gå til, sier Solli.

Alle næringer og nær alle bedrifter – 84 prosent av bedriftene i Viken og 87 prosent av bedriftene i Oslo – har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset.

Spørreundersøkelsen fra NHO er gjennomført onsdag og torsdag denne uken. Det er 844 bedrifter som har svart på undersøkelsen i Viken og 608 i Oslo.

Har du eller din bedrift spørsmål om korona? Ring vår koronatelefon på 23 08 84 40 

56 prosent av bedriftene i Viken og 60 prosent av bedriftene i Oslo har gjennomført permitteringer. Dette er en marginal økning. Samtidig har 14 prosent av bedriftene i Viken og 18 prosent av bedriftene i Oslo planlagt oppsigelser som følge av koronaviruset. Dette er ingen økning siden forrige gang vi spurte.

Mangler din bedrift penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid? 30 prosent av bedriftene svarer ja på dette. Det er samme andel som for en uke siden.

På spørsmålet om det en reell fare for konkurs i bedriften svarer 25 prosent av bedriftene i Viken og 30 prosent av bedriftene i Oslo ja på dette. Dette er noe lavere andel enn dem som svarte på dette for en uke siden hvor henholdsvis 29 prosent og 36 prosent svarte ja for henholdsvis Viken og Oslo.

- Vi ser at tallene har stabilisert seg på et skremmende høyt nivå, svært mange svarer fremdeles at konkursfaren er reell, sier Solli.

Siden torsdag 12. mars, dagen da de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen, er det kommet inn totalt 336.300 søknader om dagpenger, hvorav 303.500 gjelder dagpenger ved permittering. 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har nå søkt dagpenger i denne perioden. Andelen er høyest i Oslo med 14,2 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

- Jeg tror vi skal komme gjennom dette, men det blir vondt en stund før det blir bedre. Vi håper nå at kontantstøtten til bedriftene vil hjelpe de ut av en denne svært vanskelige situasjonen, sier Solli.

Dette svarer bedriftene i Viken og Oslo:

84% sier nå at de merker lavere etterspørsel/kanseleringer
64% sier at leverandørene har varslet om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser som følge av koronaviruset
54% har problemer med å lever varer og tjenester på grunn av koronaviruset
60% av bedriftene har gjennomført permitteringer (helt og/eller delvis) som følge av problemer knyttet til koronaviruset
69% av bedriftene svarer at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid som følge av problemer knyttet til koronaviruset
4% av bedriftene har gjennomført nedbemanning som en følge av koronaviruset
14% av bedriftene sier de har planer for oppsigelser som følge av koronaviruset
310% sier de mangler penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset (likviditetsproblemer)
28% vurderer det som en reell risiko for at bedriften kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset.

Det er 844 bedrifter som har svart på undersøkelsen i Viken og 608 i Oslo.
(Undersøkelsen ble foretatt i tidsrommet 1. - 2. april)

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: