NHO

Innhold

Sommerferie er best i Viken og Oslo

Nyhet

Publisert

#205

Henie Onstad Kunstsenter

For første gang er det flere som foretrekker Norge fremfor utlandet – hvis de kunne velge helt fritt. Det viser en undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført på oppdrag for NHO Reiseliv.

Undersøkelsen er utført blant 1132 nordmenn over 18 år. 6 av 10 nordmenn ferierer i eget land denne sommeren. Det er en liten oppgang fra i fjor. I år er det for første gang flere som ville valgt norgesferie fremfor utlandet. Norge som reisemål er blitt trendy ikke minst fordi reiselivsbedriftene har blitt gode til å lage produkter og opplevelser som aktive nordmenn tiltrekkes av. Miljøhensyn fører også til at folk velger mer kortreiste ferier. 

Været burde heller ikke være et hinder for å feriere i Viken. Aftenposten har slått fast at av de ti stedene med høyest gjennomsnittstempetatur om sommeren er hele seks av disse i Viken eller Oslo. Drammen er faktisk på topp.

Gode eksempler på dette er arrangementer som Øyafestivalen, Maridalsspillet, Månefestivalen, Hvalstrandfestivalen, Hellibillies på heimebane. Gallerier som Hennie Onstad, idrettsarrangementer som Norway Cup og flotte naturopplevelser som er tilgjengelige fra Hvaler til Hallingdal takket være gode samferdselstilbud og samarbeid mellom reiselivsaktørene.  

I tillegg har Oslo havnepromenaden med populære bystrender, operaen, nytt Munch museum og Deichmann bibliotek som snart åpner og mathallen Vippa gjort Oslo til et attraktivt sted å besøke. Den nye Fuglemyrhytta i Nordmarka tegnet av Snøhetta er verdt en fottur. Det er bare å t-banen fra Oslo sentrum. 

Urbane aktiviteter er blitt populært 

Som tidligere år er det mange nordmenn som skal tilbringe sommerferien på hytta, nesten halvparten av oss. Nesten halvparten tilbringer ferien sammen med venner og familie. Både friluftsliv (39 %) og urbane aktiviteter står på agendaen i norgesferien: 

• Byvandring har økt fra 35 % (2017) til 43 % (2019)  

• Sightseeing har økt fra 20 % (2017) til 36 % (2019) 

• Restaurantbesøk har økt fra 56 % (2017) til 65 % (2019) 

Færre vil på charterferie 

Kun ni prosent av nordmenn svarer at de ville valgt charterferie hvis de kunne velge. Undersøkelsen viser at denne ferieformen har hatt en nedgang de siste tre årene. For første gang er det under halvparten som sier de skal på bade/solferie i utlandet denne sommeren. Det er en signifikant nedgang. I 2017 svarte nesten seks av ti at de skulle på badeferie mens under halvparten svarte det i 2019. 

En stadig mer urban befolkning tiltrekkes av en mer aktiv ferie med alt fra naturopplevelser til byvandring inkludert god mat eller andre opplevelser hos gode reiselivsbedrifter. Folk vil mer enn å bare ligge på en strand å sole seg, og Viken og Oslo tilbyr kvalitetsopplevelser som gjenspeiler slike moderne ønsker. Fine bilder til sosiale medier får de også! Ikke rart turistene kommer!