Stor frustrasjon hos serveringssteder og uteliv

Publisert

Større forutsigbarhet, lavere moms og forlenget permitteringsperiode og kompensasjonsordning – det er noen av ønskene fra reiselivsnæringen i Oslo.

NHO Viken Oslo og NHO Reiseliv arrangerte i dag lyttemøte for utelivsbransje og restauranteiere. Møtet var kommet i stand etter mye uro og frustrasjon i bedriftene. Små og store bedrifter stilte opp på det digitale møtet. Regiondirektør Nina Solli ba bedriftene om å skissere de viktigste sakene og om å fatte seg i korthet slik at mange kunne slippe til.

Forutsigbarhet

Mange mente at politikere og myndigheter ikke forstår deres hverdag eller skjønner deres virkelighet:

-Det kommer stadig nye ting uten at det er varslet på forhånd. Vi må stenge ned på kort varsel. Myndighetene drar nye ting ut av hatten annenhver uke. Det er mye å forholde seg til både når det gjelder smittevern og kompensasjonsordning, sier Kim Søyland som blant annet står bak byOslo group som eier og driver restaurantene Stratos, Justisen, F6, Gamle Museet, Nedre Løkka, Ivy og Bygdøy Allé 3.

Oslo-bedriftene melder om kompensasjonsordning som blir utbetalt måneder etter at regninger forfaller, om vanskelige gårdeiere om liten forutsigbarhet både når det gjelder antall ansatte som fortsatt kan komme på jobb, inntekter og ikke minst smittevern.

Tomm startet mange nye bedrifter i 2019 – får ingenting i kompensasjonsordningen

Vanskelig for de ansatte

-Helst vil vi vite hva som kommer rundt neste sving. Det kan bli dyrt å åpne for så å lukke igjen. Kommunen og regjeringen må i det minste være enige om når vi skal åpne igjen, ber Søyland.

Søyland ber om en bedre kompensasjonsordning og lønnstilskudd istedenfor NAV for de ansatte:

-Pandemien er blytungt for de ansatte legger han til.

Jon Erik Kristiansen i Johnny Rockets er opptatt av at myndighetene kan gjør mer når det gjelder avgiftslette og moms. Johnny Rockets satset mye i 2019, men får ikke kompensasjon:

-Det burde vært tatt høyde for at mange av bedriftene kan være nystartede uten tidligere resultater å vise til, sa han.

Mener kompensasjonen er for dårlig: Frykter lokale arbeidsplasser forsvinner

Utvid skjenketiden når det åpner igjen

Bo Vivike i R.E.N. Group som står bak en rekke restauranter, bar- og utesteder i Oslo har også en lengre ønskeliste for å holde liv i utelivet:

- Permitteringsordningen må forlenges slik at man slipper oppsigelser, skatter og avgifter må utsettes ytterligere, kompensasjonsordningen må forlenges og forbedres, og når myndighetene først åpner opp igjen må de tillate skjenking lengre enn til kl 22.00, sier han.

-Ingen kan overlever på kompensasjonsordningen alene. I mars og april var vi i NHO mer opptatt av tempo enn av millimeterrettferdighet. Ordningen har noen skjevheter og svakheter som vi har tatt til orde for å få justert. Men vi var senest denne uken i møte med finansministeren og næringsministeren for å ta opp dette, sa Lasse Billington fra NHO.